petak, 14. siječnja 2011.

Kolač s jabukama - Yeti kolač




Pripremite:

za podlogu:

2 šalice riže
4 šalice mlijeka
4 žlice šećera
mahuna vanilije

za kremu od vanilije:

3dl mlijeka
2dl slatkog vrhnja
5 žumanjaka
5 žlica šećera
4 žlice škrobnoga brašna
vanilija


za nadjev od jabuka:

1 kg reskih jabuka
1 limun
3 žlice šećera
malo maslaca

za "kapu" od snijega:

5 bjelanjaka
7 žlica šećera u prahu.

Ogulite i naribajte jabuke. Na malo maslaca dinstajte ih sa šećerom, sokom i koricom limuna. Ohladite.

Kuhajte rižu na laganoj vatri u mlijeku kojem ste dodali šećer i mahunu vanilije. Poklopite neka pokupi svu tekućinu.

Istucite žutanjke sa šećerom pa umiješajte  1dl vrhnja i škrobno brašno.
Preostalo mlijeko i vrhnje izmješajte dodajte vaniliju pa stavite da zakuha. Maknite s vatre i umiješajte žumanjke.
Kuhajte na laganoj vatri da se krema zgusne.


Namažite oblik za tortu maslacem, čvrsto utisnite rižu, nanesite jabuke, pa kremu od vanilije. Pecite oko 20 minuta na 170 stupnjeva.


Tucite bjelanjke, kad se zapjene stavite ih nad posudu u kojoj kuha voda i polako dodavajte šećer.
Nanesite dobiveni šaum na kolač pa ga zapecite još 10 minuta.
Ohladite.







Nema komentara :

Objavi komentar