ponedjeljak, 9. kolovoza 2010.

Marinade




Ružmarin i timijan



Pripremite 1dl maslinovog ulja, grančicu ružmarina, svježi timijan i žlicu limunovog soka.
"Obrstite" listiće s timijana i ružmarina, istucite ih u mužaru, umiješajte u ulje, dodajte limun.
Idealno za meso peradi ili riblje filete.


Limun i peršin



Koricu i sok dva neprskana limuna razmutite s 3 žlice maslinovog ulja, dodajte narezan peršinov list i sve razmutite u 1dl bijeloga vina. Papar i sol dodajte po ukusu. Ovaj umak-marinada je izvrsna za povrće ili kuhano meso.



Češnjak i med



Idealno za mariniranje odrezaka.
U 6 žlica limunova soka umiješajte 4 žlice meda, dodajte 1dl bijeloga vina i 3 režnja sprešanog češnjaka.
Sastojke izjednačite, prelijte odreske, držite na hladnom.



Kim i papričice


Od 6 žlica sjemenki kima tostiranih na zagrijanoj tavi, očišćene 3 svježe ljute papričice, 6 režnjeva češnjaka, tri žlice limunova soka načinite pire.



Dodajte toliko maslinova ulja da dobijete glatku smjesu. Janjetina ili perad obilno namazana ovom marinadom neka na hladnom odleži barem 4 sata prije pripreme.



Čili papričice i limunska trava



Dvije stapke limunske trave očistite i narežite na kolutove, istucite u mužaru. Ljute papričice očistite, usitnite i pomiješajte s limunskom travom. Pastu načinite s nekoliko kapi ulja .Ako ne možete nabaviti limunsku travu, iskoristite bijeli dio mladog poriluka i sok i koricu jednog limuna.

Govedina i plodovi mora dobit će osobit okus nakon nekoliko sati u ovome umaku. Dodajte ga i gotovom jelu.



Limeta i čili papričice

Dvije crvene ljute papričice očistite od sjemenki i sitno narežite. Dodajte sok jedne limete, 4 žlice maslinova ulja, 3 žlice voćnog octa, 2 režnja usitnjenog češnjaka, svježe samljeveni papar.

Ova marinada je izvrsna za sve vrste rakova i račića, kao i za salate s morskim plodovima.












2 komentara :

  1. Fantastično !
    Dok je limeta s čili papričicama čista erotika, kim s papričicama na janku i piceku uzbuđujuča perverzija koju moram odmah isprobati,a kombinacija meda,češnjaka,limuna i vina budi u meni nostalgiju za Barbierovim medenim pržoprascem...
    Čestitam !

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala.
    Iznimno nam je drago da su naše teme i postovi inspirativni.
    To nam je i bila namjera.

    OdgovoriIzbriši