Maja prema receptu kume Senke
Pripremite:
za tijesto:
500ml vode
250ml ulja (ili 150g maslaca)
malo soli
320g mekog brašna
8 jaja
Zakuhajte vodu, ulje i sol. Maknite s vatre i umiješajte brašno. Miješajte drvenom kuhačom i kad je svo tijesto skupljeno oko drška kuhače, prebacite ga u drugu posudu i pustite da se malo ohladi. Dodavajte u tijesto jedno po jaje pa miješajte da se izjednači. Ako su vam ostale grudice, kratko izmiksajte tijesto.
Pećnicu zagrije na 250 stupnjeva. Tepsiju namastite i pobrašnite. Oblikujte krafnice vrećicom za istiskivanje tijesta ili pomoću dvije žličice.
Pecite 10-20 minuta, ovisno o jačini pećnice. Čim porumene, izvadite iz pećnice. (Ovo je količina tijesta za 4 velike tepsije od pećnice.)
Ohlađene krafne prerežite na pola i napunite kremom od vanilije.
za kremu:
1 mahunu vanilije
4 žumanjka
200g šećera
140g oštrog brašna
200g maslaca
Od litre mlijeka odvojite oko 2dl. Zakuhajte 8dl s razrezanom mahunom vanilije.
U posudi pjenasto umutite jaja, šećer, brašno i 2dl mlijeka. Maknite mlijeko s vatre pa u laganom mlazu ulijte smjesu sa žumanjcima.
Skuhajte kremu. Kada se ohladi, dodajte maslac i izmiksajte. Ako volite da su krafnice jako napunjene kremom, onda za ovu količinu tijesta skuhajte 1 i pol kremu.
Napunite krafnice i posipajte šećerom u prahu.
Napomena: Ovo je jako velika smjesa pa slobodno prepolovite sastojke. Ako napravite tijesto od 4 jajeta, dobit ćete oko 40 krafnica.
Moja mama radi te krafne baš po takvim nekakvim omjerima. Već dugo ih nisam jela, baš bi mi dobro došle:)
OdgovoriIzbriši