nedjelja, 11. srpnja 2010.

Gougeres (čit. gužer)


prema receptu Alaina Ducassea

 Pripremite:

120 ml vode
120ml mlijeka
120g maslaca
malu žličicu soli
250g brašna
4 jaja
120 g sira Gruyere, malo krupno naribanog za posipavanje (možete ga zamijeniti trapistom ili nekim drugim "jačim" sirom)
svježe mljeveni papar
svježe mljeveni muškatni oraščić


Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pleh prekrijte papirom za pečenje.

U veću posudu ulijte mlijeko i vodu, posolite, zagrijte pa dodajte maslac. Zakuhajte pa uspite svo brašno odjednom. Kuhajte mješajući drvenom žlicom dok se tijesto ne odvoji od stijenki posude i stisne u grudu oko žlice.

Smjestite tijesto u veću zdjelu i malo ohladite. Dodavajte jedno po jedno jaje i tucite da dobijete glatku masu. Dodajte nariban sir (dio ostavite za posipanje), papar i muškatni oraščić.


Oblikujte pogačice ili okruglice, pospite krupno ribanim sirom i pecite 22 minute. Ne otvarajte pećnicu jer će se gougeres "spustiti".

Poslužite tople ili hladne uz vino.






2 komentara :