petak, 2. srpnja 2010.

Ekleri s karamel kremom



Pripremite:

za tijesto:

1/2 l vode
120g maslaca
malo soli
380g brašna
8 jaja

Zakuhajte vodu, maslac i sol. Odjednom usipajte svo brašno i miješajte na vatri dok se gruda tijesta ne počne odvajati od stijenke posude. Kad je svo tijesto skupljeno oko drška žlice, prebacite ga u drugu posudu i pustite da se malo ohladi. Dodajte u tijesto jedno jaje pa miješajte da se posve izjednači s tijestom. Tako umiješajte postupno sva jaja. Ako su vam ostale grudice, kratko promiješajte tijesto električnom miješalicom.

Pećnicu zagrijte na 230 stupnjeva, a tepsiju nije potrebno mastiti. Oblikujte pruge vrećicom za štrcanje ili pomoću dvije žličice.


Količina je dovoljna za tridesetak eklera. Pecite 20 minuta, a prvih 15 minuta nikako ne otvarajte pećnicu.
Ohlađene kolačiće režite na pola i punite karamel kremom.


za kremu:

2dl mlijeka
3dl slatkog vrhnja
100g šećera
5 žlica brašna


U posudi debljeg dna otopite šećer do zlatno žute boje sirupa, oprezno ulijte mlijeko i pustite da se karamelizirani šećer otopi.
U vrhnje umiješajte brašno pa ga u laganom mlazu ulijte u mlijeko. Kuhajte dok se ne zgusne.

Ohladite i kremu malo izmiksajte da bude pjenasta.


Napunite eklere i prelijte glazurom od čokolade načinjenom od 80g bitter čokolade, dvije žlice mlijeka i 50g maslaca otopljenih na pari.
 




Nema komentara :

Objavi komentar