petak, 16. travnja 2010.

Torta/kolač palenta


Jeka za V-magazin 

Pripremite:

za tijesto:

4dl mlijeka
150g otopljenog maslaca
malo soli
350g kukuruzne krupice
200g šećera
4 jaja
1 mala žličica praška za pecivo
2 žlice oštrog brašna

za kalup:

žlica kukuruzne krupice
pola žlice maslaca


Skuhajte kukuruznu krupicu u vodi pomiješanoj sa solju i šećerom. Kad se palenta počne zgušnjavati umiješajte maslac. Dokuhajte i ostavite da se hladi.
U još mlaku palentu umiješajte jaja jedno po jedno i prašak za pecivo pomiješan sa 2 žlice bijelog brašna.
Ako želite bezglutensku varijantu, umjesto brašna dodajte orašaste plodove ili bezglutensko brašno.


Kalup za tortu ili kolač obilno namažite maslacem i posipajte s malo palente pa izlijte smjesu s palentom, poravnajte i pecite oko 40 minuta na 175 stupnjeva.


za nadjev:

500g miješanog šumskog voća ili bilo kojeg drugog voća po vašoj želji
150 g šećera
2 žlice vode
malo maraskina


U vodi otopite šećer da dobijete gust sirup, oprezno umiješajte voće da se ne raskaši, zamirišite malo s maraskinom. Ohladite i rasporedite po ohlađenoj torti.


Voće možete servirati i posebno uz narezane kriške ove neobične palente.




Nema komentara :

Objavi komentar