nedjelja, 4. travnja 2010.

Focaccia (prekonoćno dizanje)


prema receptu Ane U.
Pripremite:

600 g brašna
1 žlica meda
2 žličice sitne morske soli
1 žličica suhog kvasca
2 žlice maslinovog ulja
400 ml vode sobne temperature (oko 20 ºC)


Pomiješajte sve sastojke u velikoj posudi (u onoj od miksera, ako imate samostojeći mikser). Ako miješate mikserom (najbolje sa spiralnim metlicama), miješajte polagano oko četiri minute ili dok se brašno ne skupi u kuglu. Pustite da se tijesto opusti pet minuta i nastavite miksati malo većom brzinom još oko 2 minute ili dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude i tek se malo lijepi za dno. Ako je tijesto premekano i ljepljivo, dodajte još malo brašna, žlicu po žlicu. Ako je pretvrdo i suho, dodajte još malo vode.


Prebacite tijesto u veliku posudu premazanu maslinovim uljem, prekrijte folijom i ostavite da se diže u hladnjaku preko noći.
Izvadite tijesto iz hladnjaka dva sata prije nego što namjeravate peći focacciu. Uklonite prozirnu foliju i ostavite da se diže.
Zagrijte pećnicu na 200°C, pizza program.


Prebacite tijesto u lim u kojem ćete peći foccacciu, razvucite tijesto prstima da prekrije cijelu površinu i prstima u njemu palcem napravite udubljenja. Posipajte krupnom solju i po želji zabodite grančice ružmarina. Pokapajte maslinovim uljem. Pecite oko 30-40 minuta.


 
 
 
Svim našim čitateljima želimo sretan Uskrs!!!
 
 Nema komentara :

Objavi komentar