petak, 19. ožujka 2010.

PROLJEĆE




Ako volite zimu, ove ste se godine nauživali: bilo je i snijega i studeni i mraza i bure i zametenih puteva i gradske bljuzgavice... No, sad je već doista vrijeme da nam grane proljeće.


Na tržnice je već došlo.
Zeleno obilje nam se nudi sa svakog stola: mladi luk, radić, salata, cijela brda samoniklog bilja u zamamnim mješavinama, matovilac, nježni listovi špinata, neodoljivi mladi češnjak.

Iako tijekom cijele godine možemo nabaviti gotovo sve vrste zelenog lisnatog povrća, ove prve proljetne samonikle i kultivirane biljke imaju neku posebnu draž. Vraćaju nam onu sponu koja nam polako izmiče: da budemo dio prirode i njenih ciklusa, da prehranom i načinom života pratimo njen ritam i vratimo barem dio gotovo zaboravljenog načina života koji je ovisio o godišnjim dobima i prirodi oko nas. Ono što naročito veseli je povratak samoniklog začinskog bilja i povrća, sjemenki i bobica. Nekada je bilo sasvim uobičajeno i u loncima i u pretincima s lijekovima naših baka.


Kako smo ubrzano grabili k nekom zamišljenom blagostanju tako smo gazili nježni jestivi korov i priklonili se povrću i voću savršenog izgleda, dotjerane boje, ali često posve izgubljena okusa i mirisa. Imamo veliku sreću da još uvijek naše tržnice nude i zelenje manje savršenog izgleda, ali zato nenadomjestivog okusa. Zagrabite među proljetne ljepote koje leže i po livadama i uz šume: mlada ljutika, radić, maslačak, divlji luk...


Polako se vraćamo starim dobrim navikama: lagana variva, puno zelenog povrća u doba korizme, crvene rotkvice i škripavi mladi luk u svakom jelu koje ih dopušta. Svježi sir i mladi češnjak, potočarka, matovilac i mišancija i uz sve to "škaf šalate" na svakom stolu.

Zapecite mišanciju s malo vrhnja i krumpira, skuhajte gustu juhu od mlade koprive s malo prepečena češnjaka, a ako nabavite i mladu ličku, pašku ili cresku janjetinu vama će proljeće doista opojno zamirisati.






Nema komentara :

Objavi komentar