petak, 12. ožujka 2010.

Harira - marokanska juha od janjetine


Jeka za V-magazin 


Pripremite:

350g nemasne mlade janjetine
3 velike rajčice (možete zamijeniti pelatima)
2 glavice luka
1 vezica peršina
1 šalica kuhanog slanutka
4 žlice maslinova ulja
1 mali korijen đumbira, nariban
pola male žličice mljevene kurkume
sol
svježe mljeveni papar
2 jaja
limunov sok


Meso narezati na manje, duguljaste komade, rajčice oguliti i ukloniti sjemenke, sitno narezati luk i peršin.
Zagrijati ulje i popržiti meso, umiješati izriban đumbir, kurkumu, luk, usitnjenu rajčicu. Miješati pa posoliti. Dolijevati temeljac, dinstati desetak minuta pa naliti temeljcem.




Kuhati oko 40 minuta pa dodati slanutak. Skinuti s vatre.
Istući jaja s limunovim sokom pa miješajući dodati u vrelu hariru. Posuti nasjeckanim peršinom.




Ova juha nudi bezbroj mogućnosti - možete je pojačati raznim sastojcima kao što je zrnato povrće (leća, sitni zeleni grah) ili zrnata tjestenina takozvana tarhana.

Ako volite pikantan okus, malo ljute papričice naglasit će nježni okus mlade janjetine.




Broj komentara: 6 :

  1. Ajd, ipak recept...obzirom na uvodni dio očekivala sam nešto tipa 'uzmite vrećicu instant harire i pripremite prema uputstvu' ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. jao pa ne misliš ti anonimna da svako priprema doma svoj couscous ...
    hahahahahaha
    sanja

    OdgovoriIzbriši
  3. @Anonimna

    Probat ćemo ovaj komentar shvatiti kao dobronamjeran, iako činjenica da instant harira ne postoji, baš i ne ide tome u prilog.
    Što se tiče couscousa priznajemo da ga nismo pripremale, ali ako netko ima vremena na pretek - prilažemo recept.
    Divit ćemo se svakome tko izradi vlastiti couscous.

    Iako je priprema couscousa dugotrajna i traži vrlo spretne ruke, trebat ćete samo nekoliko pomagala. Prvo vam treba posuda, korito od drva, metala ili gline - zovu ga sahfah. Treba vam i drveni ghorbal, rešeto dovoljno gusto da propusti sitnozrnastu strukturu couscousa. Treba vam još košara i veliko čisto bijelo platno. Za izradu trebate i semolinu ili durum pšenicu, sol, sasvim malo brašna i naravno vodu. Oko pola kile semoline dovoljno je za šest obilnih porcija couscousa.
    U tanko platno ili gazu stavite pregršt semoline, poprskajte slanom vodom i trljajte među dlanovima da dobijete granule. Lagano ih pospite brašnom da se zrnca odvoje. Prosijte zrnje kroz sito. Preostala krupna zrna ponovo trljajte u platnu dok sva količina ne bude sitnozrnasta.
    Tako dobiveno zrnje stavite u posebnu posudu (couscousiere) na paru. Parite ih toliko dugo dok sva zrnca nisu vlažna.
    Na sobnoj temperaturi ostavite zrnca da se osuše i ponovite proces na pari. Pazite da ne ostanu grudice.
    Razvucite couscous u tankom sloju na platno i ostavite da se suši na suncu.
    Sušenje traje više dana, a ispravno i dobro osušen couscous možete čuvati mjesecima.

    OdgovoriIzbriši
  4. Zar semolina nije griz, krupica? Ili se u receptu za couscous nesto drugo tako naziva?

    OdgovoriIzbriši
  5. E pa svašta.
    Ako je to onaj isti Anonimno što se zgraža kaj se kuskus kupuje već pripremljen,onda bi baš mogel znat da se i priprema od griza
    pp

    OdgovoriIzbriši
  6. Da, semolina je krupica i od nje se radi couscous.
    U čemu je dvojba?

    OdgovoriIzbriši