srijeda, 17. veljače 2010.

Kocke od maka


Maja prema receptu tete Nene

Pripremite:

7 jaja
250g šećera (možete smanjiti na 180g)
250g mljevenog maka
1 žlica krušnih mrvica natopljenih u rumu (mrvice možete i izostaviti ili upotrijebiti bademe)
150g  maslaca
naribana korica 1 neprskanog limuna ili naranče
kiselkasti pekmez
čokoladna ocaklina


Istucite žumanjke* sa šećerom, dodajte mak, mrvice, koricu limuna/naranče, izrađeni maslac.


Bjelanjke istucite u snijeg, a zatim polako umiješajte u smjesu i pecite 30ak minuta na 160C. (Ovisno o pećnici, ali provjeravajte čačkalicom.)

*Ako volite kompaktniju teksturu, jaja ne morate razdvajati!


Ohlađeni biskvit premažite kiselkastim pekmezom, a zatim čokoladnom ocaklinom. (Za glazuru 3 žlice šećera rastopite u 4 žlice mlijeka, zatim rastopite u tome 100g dobre čokolade. Dodajte 2-3 žlice maslaca. Miješajte da se izjednači, miješajući ohladite.)


Sastojci su za pravokutni kalup od 30ak puta 20ak cm. Ako odlučite peći tortu, upotrijebite kalup od barem 26cm.



Broj komentara: 12 :

  1. Ne, ne ide brašno. Svi su sastojci navedeni.:)

    OdgovoriIzbriši
  2. ajmeeeee! ja obozavam mak!!!! volila bi da mi ko napravi mak sa manistrom i cukrom to nikad u zivotu nisam provala. a ovaj kolac bi sutra mogla napravit, cini mi se jednostavan i fin :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ajme, ja sam obožavala tjesteninu s makom i šećerom! <3
    Što se ovog recepta tiče, stvarno je jednostavan, a prefin. Možeš još biskvit natopiti sokom od naranče. Meni je tako još bolji.:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Odgovori
    1. Hvala! :) To mi je jedan od najdražih kolača. <3

      (Maja)

      Izbriši
  5. Ovaj kolač mama i ja radimo već godinama i tek sam sada skužila da je vjerojatno s ovog bloga:) Jedino umjesto krušnih mrvica stavimo kokosovo brašno i super ispadne. Brzo i fino:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je jako star recept i ima razne varijante. Ja sam ovaj modificirala nakon što sam sličan kolač probala kod mame od svoje najbolje prijateljice, a ona ga je dobila od svoje 90-godišnje tete.:))) Kod njih se eto peče već nekoliko generacija.:))
      Inače funkcionira i bez tih krušnih mrvica, samo s makom. <3


      (Maja)

      Izbriši
  6. koja veličina kalupa za torte bi bila odgovarajuća? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Floramy, za ovu količinu sastojaka najbolje da upotrijebite kalup od 26cm.:)

      (Maja)

      Izbriši
  7. Bok svima, isprobala sam ovaj recept i dobar je, preporučam ga. Danas ću ponovno raditi po njemu. Za čokoladnu ocaklinu koristim Nesttle noir čokoladu koja je skuplja, ali se isplati.

    OdgovoriIzbriši
  8. Obožavam mak.Umesto mrvica može rogač,dve kašike. Ja tako pravim i preko je.

    OdgovoriIzbriši