Pripremite:
800 g kiselog kupusa
1 kg carskog mesa
1-2 para odimljenih kobasica
Na zagrijanu svinjsku mast bacite posoljene komade carskog mesa. Nemojte meso pretanko narezati, najbolje za dva prsta, kožicu zarežite na nekoliko mjesta. Kad meso porumeni okrenite ga i odvojite nekoliko žlica masti. Neka meso porumeni i dobije koricu s obje strane.
Ulijte oko 2dl vode. Kad prokuha, stavite kobasice, poklopite i pecite oko 40 minuta lagano podlijevajući s malo vode.
Na mast koju ste uzeli iz posude u kojoj se peče meso, dinstajte lagano ocijeđeni kupus. Dovoljno je 20tak minuta, da kupus ostane malo "pod zub".
Poslužite po želji, s kukuruznim kruhom, palentom ili restanim krumpirom ili kuhanim u ljusci.
Uz ovo jako jelo prijat će frankovka ili rashlađena graševina ili rizling.
Zar nikakvog zacina ni u meso (osim soli) ni u kupus? Koje zrno papra, list lovora, cesnjak, nista?
OdgovoriIzbrišiNe. U Lici se u ovakvim jelima nikada ne koriste začini.
OdgovoriIzbrišiSvinjetina je dovoljno mirisna, kobasica dovoljno začinjena i paprikom i češnjakom i paprom, a domaćem kiselom kupusu svaki bi začin pokvario savršen tek.