četvrtak, 24. rujna 2009.

Lički grah




Pripremite:

3 šalice graha300g suhih rebara
400g suhe slanine
2 glavice luka
domaća mast
ljuta paprika
žlicu brašna
začini po želji




Tri šalice graha (zelenček,trešnjevac,...) prokuhajte nekoliko minuta i ocijedite vodu. Isperite grah. Operite i prokuhajte 15tak minuta 400g suhe slanine narezane na komade, 300g suhih svinjskih rebara ili nekog drugog suhog mesa. Ocijedite i operite meso. U lonac stavite grah, sitno narežite dvije srednje glavice luka, složite meso i nalijte vode toliko da sve prekrije. Nemojte soliti jer će meso pustiti sol.




Ako kuhate u exspres loncu trebalo bi 30-40 minuta biti dovoljno, a ako kuhate u običnoj posudi potrebno je oko sat i pol do dva, ovisno o vrsti graha. Ako kuhate u običnom loncu, povremeno dolijte vodu, da se grah uvijek kuha u dovoljno vode.




Kad je grah kuhan napravite zapršku – glavni sastojak graha na starinski način. U tavi zagrijte žlicu domaće svinjske masti i u njoj uz miješanje zlatno ispržite vrhom punu žlicu brašna. Kad se počne širiti miris zaprške naglo je uspite u grah koji lagano kuha, promiješajte i provjerite je li dovoljno slano. U grah možete dodati po ukusu i ljute paprike, sitno narezanoga češnjaka, timijana,...


Nema komentara :

Objavi komentar