petak, 21. kolovoza 2009.

KUPINE



Odavno više ne moramo grepsti ruke i zavlačiti se po grmlju želimo li doći do prekrasnih crno-ljubičastih plodova imenom - kupina. Danas postoje mnoge sorte vrlo privlačne izgledom i okusom, a nastale su od bodljikavog korova. Svoje skromno porijeklo odaje malim zahtjevima i velikom otpornošću pa je možete posaditi i na terasu ili balkon i ona će vas nagraditi lijepim cvjetovima u proljeće jer ipak je iz porodice ruža (Rubus fruticosus) i ukusnim plodovima od sredine ljeta sve do rane jeseni.


Zovu je još i crna jagoda, črna jagoda, črna kupina, ježina, ežina, kupinjača, kopinje, rbida, maljuga. Raste u svim krajevima svijeta, a pretpostavlja se da je porijeklom iz Europe i Azije. Sve njezine vrline teško je i pobrojati. Ispitivanja upućuju na moćno antioksidacijsko djelovanje kupina, te da djeluju i na smanjenje stvaranja lošeg LDL kolesterola.

Kupina je "bomba" vitamina C - 100 grama sadrži 21 mg tog vitamina, a od minerala ima puno kalija, čak 162 mg, kalcija 32 mg, magnezija 20 mg, fosfora, željeza i bakra. Uz sve ovo još je i niskokalorična - u 100 grama kupina ima 43kcal.


Ovo izuzetno ukusno i zdravo voće najbolje je jesti svježe, a uz malo sladoleda ili slatkog tučenog vrhnja pretvara se u pravu senzaciju i izgledom i okusom. Lagane kreme od sira ili vanilije, želei i sorbeti, pite i savijače, torte i "glatkići" obožavaju društvo kupina.

Zimu mogu dočekati kao džemovi, želei i sokovi ili kao naročito cijenjeno kupinovo vino. Trebalo bi biti ohlađeno na temperaturi od 16º C da bi pružilo potpun užitak. Ponudite ga kao aperitiv neposredno prije jela, uz jela od sira, uz divljač i tamno meso te uz slastice, kao desertno vino. Sjajno prati i pikantne plemenite sireve.










Nema komentara :

Objavi komentar