srijeda, 12. kolovoza 2009.

DINJA




(Cucumis Melo) još je i zovu dina, melon, pekun, pipun... Pripada istoj botaničkoj porodici kao i lubenica, tikve i krastavci. Došla nam je iz vrele Afrike, a puna je vode - čak 95%. Tek potpuno zreo plod je ukusan i dobar za jelo. Narančasto meso, sočno je slatko i vrlo karakterističnog mirisa. Ukusno osvježavajuće voće koristi se svježe, za voćne salate, kompote, pekmeze, sokove te kao dodatak uz mesnu hranu. Koriste se plod, korijen i sjeme. Može biti predjelo, glavno jelo ili mirisan desert.

Osim što osvježava i psihički umiruje, dinja dobro djeluje na upaljene sluznice probavnih organa, a izvana kao obloga jer ublažava bol u slučaju uboda i opeklina.
Prema istraživanjima, beta karoten, koji takođe postoji u dinji, pomaže u borbi protiv raka, a prema novijim saznanjima pomaže i kod liječenja drugih vrsta malignih bolesti.


Prilikom kupovine dobro pogledajte peteljku jer ćete na osnovu nje ustanoviti da li je dinja ubrana dok je još bila zelena: ako oko peteljke vidite sićušne kapljice vode, to je siguran znak da je ubrana prerano. Kod zrele dinje peteljka lako otpada, a na njenom mjestu ostaje malo udubljenje. Izbjegavajte one koje imaju mekane dijelove, tamna oštećenja ili napukline.

Kod nas su dinje dostupne veći dio ljeta i tada su najukusnije. One koje se mogu nabaviti preko zime, osim što su skuplje nisu ni tako ukusne ni mirisne. Koliko god bile skupe naše zimske dinje ipak se mogu sakriti pred kraljicom dinja – yubari dinjom iz Japana. Te naročito cijenjene, savršeno okrugle, mirisne i slatke plodove plaćaju i do 500.000 yena (oko 28000 kuna) po komadu.


Dinju čuvajte dva-tri dana na sobnoj temperaturi da bi potpuno sazrela, a zatim je možete čuvati u frižideru još pet dana. Isječenu dinju čuvajte u frižideru do tri dana u zatvorenoj posudi jer njen miris može zamirisati svu hranu koju čuvate u frižideru.

Nema komentara :

Objavi komentar