Larousse kaže da je umak poboljšana verzija sosa veal velouté koji je pak teleći temeljac u koji je dodano punomasno vrhnje. Osnova pripreme je kvalitetan maslac: otopite ga na laganoj vatri da ne potamni, dodavajte uz miješanje širokom lopaticom istu količinu brašna (42g maslaca i 42g brašna).
Kad se napravi svijetla kremasta smjesa počnite dodavati mlako mlijeko u omjeru otprilike 1:10 prema maslacu. Tucite metlicom da dobijete kremast umak. Mlijeka, dakle treba dodati oko 450ml.
Bechamel bi trebao ostati nježan, blago slan s malo bijeloga papra ili muškatnog orašćića.
Mornay - dodati naribani ili topljeni sir
Nantua sauce - dodati vrhnje i maslac
Crème sauce - dodati punomasno vrhnje
Mustard sauce - sjemenke gorušice
Soubise sauce - fino iskosan luk koji se dodaje u maslac dok se otapa
Sjajan blog dua za desetku!!!!
OdgovoriIzbrišiDELICIOUS FOR KIDS and ASTAL.