Maja inspirirana receptom tete Marije
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRAkstZhC9AFcYd2y8CgMMsXCrLVUX2HoghFrTDeun40IgcJqRoP9zfVE3iW-Ww3pcxedoztXeuEit1jRruEFt9S1PaU1jUDS-GhZTJl8YtZXPfhn_-xRGEWvQ4M_L7oUn776snNqK0Sw9/s1600/ro%C5%BEata+(10)b.jpg)
7-8 žlica šećera za karamel
6 jaja
6 žlica šećera
1 vanil šećer
500ml mlijeka
liker od ruže, rozulin ili rum
maslac za posudice
Namastite 6 posudica maslacem i stavite sa strane.
U posudu debljeg dna stavite 6 žlica šećera. Nemojte miješati. Malo pojačajte temperaturu. Kada se šećer rastopi i karamel dobije boju konjaka rasporedite ga žlicom u posudice. Budite brzi jer će se karamel brzo stvrdnjavati.
Pećnicu zagrijte na 150C. Posudice stavite u veću tepsiju u kojoj će se peći.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgURoAV_RSu2WmHiEwsB5t74rJXTQiK_3UuxaIgqQS3NBjOXprwe6CDVu1ehlWgMezhGH02duzIWh561LR-mQaqvUeh_pLG1gfxnFPNGZwCe7En0Xt5O_HNvnv4j6bZ5N3w-ypmM9jmLQSW/s1600/ro%25C5%25BEata+%25287%2529b.jpg)
Mlijeko i šećer stavite u posudu pa miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi. Jaja istucite s vanil šećerom, ali samo kratko pjenjačom (ne mikserom!), da se ne zapjene. Dodajte limunovu koricu i 2-3 žlice likera od ruže ili ruma. Ja sam umjesto limunove korice dodala odličan Pelleov pekmez od limuna.
Kad se mlijeko malo ohladi, pomiješajte ga s jajima i zatim sve procijedite kroz cjedilo. Ulijte smjesu u posudice. Oko posudica u tepsiju nalijte vrelu vodu do 2/3 visine posudica i stavite u pećnicu. Neka se peče 30-35 minuta.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh8w-8NURApxLJYfkJQw8-G7FEuUbNeI2xtsYAFIzL4D-wwFQPUloH33ylObQAiZ-jTgWOQHROrczSCO1C5SMrT2xHAwnsI6ODO_pltexZWSx9SZ5WRcCiFFkTdLxB0yNtonjNMQBGVAIlc/s1600/ro%C5%BEata+(8)b.jpg)
Pažljivo izvadite iz pećnice pa zatim iz tepsije, ostavite da se ohladi i stavite u hladnjak prekriveno folijom. Prije serviranja poklopite posudicu tanjurićem i zatim preokrenite. Ako rožata ne bude izlazila glatko, možete uz rub kalupa proći oštrim nožem.
Nema komentara :
Objavi komentar