petak, 24. srpnja 2015.

Tropicana torta


Ovu sam tortu kreirala za svog brata, ljubitelja kokosa. U njoj se prožimaju česti okusi Azije - kokos, limeta, mango, nadopunjeni vanilijom i bijelim rumom...


Pripremite, za kalup 24cm:

za tijesto:

200g tamne čokolade
6 jaja
1 uvrh punu žličicu praška za pecivo


Čokoladu otopite na pari, a jaja istucite s prosijanim praškom za pecivo. Pomiješajte jaja i otopljenu čokoladu, ali pripazite da čokolada nije pretopla, kako jaja ne bi koagulirala. Ulijevajte ih postupno, u tankom mlazu i cijelo vrijeme tucite pjenjačom/miksajte. Izlijte u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite 30 minuta na 160C. Ohladite i ostavite u kalupu.



za kremu**:

100g bijele čokolade
200ml slatkog vrhnja
400ml kokosovog mlijeka (*ili 400ml slatkog vrhnja)
400g kremastog posnog svježeg sira (ili 200g posnog+200g mascarponea)
70g mljevenog kokosa
1 vrećicu instant želatine (ako volite čvršće i kompaktnije kreme, upotrijebite 2)


Bijelu čokoladu otopite u 100ml slatkog vrhnja. U mlako dodajte svježi sir, umiješajte tekući dio kokosovog mlijeka. Izradite pjenjačom ili mikserom pa dodajte mljeveni kokos i instant želatinu. U drugoj posudi istucite čvrsti dio kokosovog mlijeka sa 100ml slatkog vrhnja pa umiješajte spatulom u kremu.
Kada se izjednači rasporedite kremu po čokoladnoj podlozi. Ostavite tortu nekoliko sati u hladnjaku.

*Ako ne koristite kokosovo mlijeko, onda bijelu čokoladu otopite u slatkom vrhnju, dodajte sir i kokos, a 400ml slatkog vrhnja istucite u šlag. Dodajte istučeni šlag u kremu i umiješajte instant želatinu.


za poširano voće:

1 mango
4 srednje velike breskve
1 limetu
prstohvat vanilije u prahu ili jednu mahunu vanilije
1dl bijelog ruma
oko 400ml vode
nekoliko žlica šećera ili meda


U posudi debljeg dna zagrijavajte vodu i med/šećer. Dodajte vaniliju i rum. Kada se šećer rastopi, dodajte prepolovljene breskve i smanjite vatru. Poširajte ih 10ak minuta, preokrećite šupljikavom žlicom, dok ne omekšaju, zatim dodajte mango narezan na šnite, koricu i sok limete. Nakon 2-3 min maknite s vatre pa izvadite voće iz tekućine.

Uklonite kožicu s bresaka, ohladite pa ih narežite i nasjeckajte mango. Tekućinu reducirajte 10ak minuta, da dobijete gust sirup pa ga prelijte po voću. Ohladite i poslužite uz kolač.


Poširano voće možete čuvati u hladnjaku 2-3 dana. Ako ne želite poširati voće, samo narežite svježe voće i poslužite uz kolač.

**U kremu nisam dodavala šećer jer je bijela čokolada slatka, kao i poširano voće. No, ako volite slađe kolače, dodajte 100g šećera u prahu, kada miksate slatko vrhnje.








Nema komentara :

Objavi komentar