utorak, 21. srpnja 2015.

Lignje s maslinama


Lignje s maslinama, u crnom vinu i s daškom cimeta karakteristične su za Tursku, ali i cijeli Bliski Istok. Ovo jelo možete pripremiti i s mahunama. Izostavite masline, dodajte 150g mahuna i umjesto crnog vina podlijte s 1.5dl bijelog vina, a pred kraj dodajte i narezane cherry rajčice.


Pripremite:

750g lignji
3dl crnog vina
60g maslina (crne i zelene)
2 glavice luka
pola dl maslinova ulja
4 režnja češnjaka
1 žličicu cimeta
1 žličicu šećera
2 lista lovora
1 svežanj peršina
1 neprskani limun
sol
svježe mljeveni papar


Pripremite lignje. Ocijedite ih i uklonite im kožu. Odvojite tijelo od krakova i krakove narežite. Lignje očistite, a ako želite možete ih narezati na kolutiće.

U tavi debljeg dna zagrijte ulje i pržite očišćen i na tanko narezan luk. Dodajte lignje, pirjajte 5 minuta, dok ne dobiju boju. Dodajte očišćene i grubo narezane crne i zelene masline.




Posipajte cimetom i šećerom, pojačajte vatru i ulijte vino. Dodajte lovorove listove i kuhajte do vrenja. Poklopite, smanjite vatru i kuhajte 30ak minuta, dok lignje ne upiju tekućinu i postanu mekane. Posolite, popaprite, dodajte nasjeckani peršin. Poslužite s kriškama limuna, uz bijeli kruh.




1 komentar :