petak, 8. svibnja 2015.

Quiche s podlogom od heljdinog brašna



Pripremite:

za tijesto:

300g heljdinog brašna
50g škrobnog brašna
1 žličicu praška za pecivo
pola žličice soli
100g maslaca
1 jaje + 1 žumanjak
nekoliko žlica posnog sira


za nadjev:

3 manja poriluka
1 vezicu mladog luka
1 manji bijeli batat
100g špeka 
2 jaja + 1 bjelanjak
1 kozji sir Caprilo
1 kiselo vrhnje
250g svježeg sira
100ml slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
svježe mljeveni papar
muškatni oraščić
sol po potrebi


Pomiješajte heljdino i škrobno brašno, dodajte sol i prašak za pecivo. Maslac narežite na listiće i dodajte u brašno. Utrljajte ga i izmijesite, da dobijete mrvičastu smjesu. Jaje i žumanjak istucite sa sirom pa dodajte u mrvice i zamijesite tijesto.Tijesto mora biti kompaktno, ali ne presuho.
Omotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak.




Na malo masnoće prodinstajte narezani špek. Kada dobije boju dodajte nasjeckani mladi luk i poriluk. Dinstajte dok ne povene, dodajte naribani batat i začinite svježe mljevenim paprom i muškatnim oraščićem. Po potrebi posolite. Stavite sa strane.

Izvadite tijesto iz hladnjaka, razvaljajte ga i obložite kalup promjera 32cm. Ispikajte tijesto vilicom i vratite u hladnjak. Zagrijte pećnicu na 200C.




Istucite jaja i bjelanjak, dodajte kiselo vrhnje, sir i vrhnje za kuhanje. Na tijesto rasporedite poriluk i špek, poslažite dio narezanog kozjeg sira. Prelijte smjesom od jaja i svježeg sira. Malo površinski promiješajte vilicom. Pecite 45min. Pred kraj po quicheu poslažite još malo kozjeg sira.





2 komentara :