utorak, 31. ožujka 2015.

Uskršnja janjetina s pečenim krumpirom i heljdinom kašom



Pripremite:

4 kg janjetine (komad buta, rebra, plećka - po želji)
oko kilogram i pol mladog krumpira
sol
ulje


za heljdinu kašu s povrćem:

2 šalice heljdine kaše
3 mlada luka
2-3 veće mrkve
1 srednje velik korijen peršina
500g gljiva (šampinjona)
2-3 žlice nasjeckanog peršinovog lišća
maslinovo ulje
sol
papar


Janjetinu nekoliko sati prije pečenja dobro nasolite sa svih strana i ostavite na hladnom mjestu. Sat vremena prije pečenja je izvadite na sobnu temperaturu i ugrijte pećnicu na 200C. 



Pecite je u nauljenoj posudi i potrebi podlijte s malo vode. Okrenite je svakih 45min i prelijevajte sokovima od pečenja. Pola sata prije kraja pečenja dodajte očišćen, narezan i posoljen krumpir.

Dok se janjetina peče, pripremite heljdu. S pripremom počnite 20ak minuta prije nego što se meso ispeče.



Heljdu isperite, zakuhajte oko 3 šalice vode i zatim kuhajte kašu 10-15min.
Na malo maslinovog ulja prodinstajte nasjeckani mladi luk pa čim omekša dodajte mrkvu i peršin narezane na kolutiće. Čim korijenasto povrće dijelom omekša, dodajte narezane gljive. 




Kad je povrće gotovo, dodajte kuhanu heljdu, promiješajte i začinite. 



Posipajte nasjeckanim peršinom pa poslužite uz pečenu janjetinu i krumpir.









2 komentara :

  1. uH UH JAGNJETINA MOŽE!Vi ste je fantatsično spremile

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, draga Džoli! :) I mojim ukućanima se jako svidjela, pogotovo u kombinaciji s heljdinom kašom.:)


      (Maja)

      Izbriši