Pripremite:
4 kg janjetine (komad buta, rebra,
plećka - po želji)
oko kilogram i pol mladog krumpira
sol
ulje
za heljdinu kašu s povrćem:
2 šalice heljdine kaše
3 mlada luka
2-3 veće mrkve
1 srednje velik korijen peršina
500g gljiva (šampinjona)
2-3 žlice nasjeckanog peršinovog
lišća
maslinovo ulje
sol
papar
Janjetinu nekoliko sati prije pečenja
dobro nasolite sa svih strana i ostavite na hladnom mjestu. Sat
vremena prije pečenja je izvadite na sobnu temperaturu i ugrijte
pećnicu na 200C.
Pecite je u nauljenoj posudi i potrebi
podlijte s malo vode. Okrenite je svakih 45min i prelijevajte
sokovima od pečenja. Pola sata prije kraja pečenja dodajte očišćen,
narezan i posoljen krumpir.
Dok se janjetina peče, pripremite
heljdu. S pripremom počnite 20ak minuta prije nego što se meso
ispeče.
Heljdu isperite, zakuhajte oko 3 šalice
vode i zatim kuhajte kašu 10-15min.
Na malo maslinovog ulja prodinstajte
nasjeckani mladi luk pa čim omekša dodajte mrkvu i peršin narezane
na kolutiće. Čim korijenasto povrće dijelom omekša, dodajte
narezane gljive.
Kad je povrće gotovo, dodajte kuhanu heljdu,
promiješajte i začinite.
Posipajte nasjeckanim peršinom pa
poslužite uz pečenu janjetinu i krumpir.
uH UH JAGNJETINA MOŽE!Vi ste je fantatsično spremile
OdgovoriIzbrišiHvala, draga Džoli! :) I mojim ukućanima se jako svidjela, pogotovo u kombinaciji s heljdinom kašom.:)
Izbriši(Maja)