Originalni recept za ovaj kolač objavljen je u jednoj radijskoj emisiji i zatim se proširio po internetu i raznim forumima. Većinu je oduševila heljdina kaša u slatkoj kombinaciji, a upravo zbog toga je privukao i mene. Jedva sam čekala da isprobam recept i malo ga modificiram, a otad ga redovito pečem i kao samostalan kolač i kao podlogu za neke torte.
Pripremite:
150g heljdine kaše
100g preprženih badema ili lješnjaka ili drugih orašastih plodova
400g oguljenih, naribanih jabuka
250g svježeg posnog sira
100g smeđeg ili šećera kokosove palme
3 jaja
3 žlice maka, rogača ili grisa
žličicu cimeta
pola mahune vanilije ili malo vanilije u prahu
koricu limuna ili naranče
Isperite heljdinu kašu pa je kuhajte u oko 4dl uzavrele vode. Ostavite je bar 20min uz povremeno miješanje, da se raskuha. Ohladite.
Dio kaše možete usitniti vilicom ili u multipraktiku, ali i ne morate.
Šećer podijelite u dva dijela i pola istucite sa žumanjcima, pola s bjelanjcima. Sir dodajte u žumanjke, miksajte da se ujednači.
Pomiješajte heljdu i mljevene lješnjake, mak, dodajte naribanu limunovu koricu, vaniliju i cimet. Ulijte u to smjesu sira i žumanjaka, naribane jabuke pa zatim i snijeg od bjelanjaka. Dobro promiješajte. Stavite u kalup (32x20) obložen papirom za pečenje i pecite 45-50 min na 180C.
Posipajte šećerom u prahu ili prelijte čokoladnom glazurom (100g tamne čokolade otopljene u 100ml slatkog vrhnja).
Nema komentara :
Objavi komentar