četvrtak, 1. siječnja 2015.

Ledene jabuke


Ovaj kolač možete napraviti i tako da na dno tepsije poslažete petit beurre kekse i prelijete ih kremom, no ja ga uvijek radim s tankim žutim biskvitom.



Za biskvit priremite:

5 jaja
5 žlica šećera
5-6 žlica glatkog brašna
1 žličicu praška za pecivo
kiselkasti pekmez pa premazivanje biskvita


Istucite pjenasto jaja sa šećerom, dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo. Izjednačite, ulijte u pravokutni kalup prekriven papirom za pečenje. Pecite 10ak minuta na 180C. Izvadite iz pećnice, po želji premažite kiselkastim pekmezom i ohladite.


za kremu od jabuka:

1200g očišćenih jabuka
pola žličice cimeta
sok i koricu jednog limuna
po želji dodajte još neke začine - vaniliju, đumbir, kardamom...
700ml vode
4 žlice gustina


Jabuke ogulite, narežite na manje komadiće, dodajte limunov sok i koricu pa prelijte s 600ml vode i kuhajte na laganoj vatri. Kad jabuke počnu omekšavati, dodajte cimet i vaniliju. Gustin istucite s 2-3 žlice vode pa ulijevajte u jabuke i konstantno miješajte. Maknite s vatre, prelijte kremu po biskvitu. Ohladite i zatim stavite u hladnjak.

Kad se krema stisne, možete je premazati tučenim slatkim vrhnjem. Istucite 400ml slatkog vrhnja s malo šećera u prahu i rasporedite po kolaču.



Nema komentara :

Objavi komentar