subota, 3. siječnja 2015.

Boršč




Pripremite:
 
2 veće mrkve
2 korijena peršina
manji celerov korijen
2 veća krumpira
2 veće glavice luka
2 srednje velika korijena cikle
200g kiselog kupusa
sol
papar
svinjsku mast
kiselo vrhnje
lovorov list


Za ovu gustu juhu količine nisu precizne pa možete po svom ukusu pojačati neke sastojke, a druge smanjiti. Samo ciklu i kiseli kupus ostavite u istom omjeru.
U 1l hladne vode stavite kuhati jednu mrkvu, jedan peršinov korijen, jednu na pola razrezanu glavicu luka, pola celera, lovorov list. Kuhajte na laganoj vatri i povremeno skidajte pjenu. Kad ukuha na pola, procijedite.


Na svinjskoj masti pirjajte sitno narezan luk pa dodajte mrkvu, peršin i celer također narezane. Pirjajte da omekša pa dodajte ciklu naribanu na ribež za jabuke. Još malo pirjajte pa dodajte kiseli kupus. Posolite, popaprite i ulijte temeljac. Dodajte sitno narezan krumpir pa kuhajte da svo povrće omekša i škrob iz krumpira ugusti juhu.

Na kraju pripreme ulijte oko 3-4 dl vode i dosolite ako je potrebno te popaprite. Ostavite da još malo prokuha.
Poslužite s kiselim vrhnjem.



Čist račun - duga ljubav:

Mrkva, celer, cikla, kiseli kupus - količina iz recepta po 3 kn - 12 kn
Peršin, luk - količina iz recepta po 2 kn - 4 kn
Svinjska mast - oko 5 kn
Kiselo vrhnje - 4 kn
Ukupno: 25 kuna







Nema komentara :

Objavi komentar