Maja inspirirana receptom iz Velike knjige kolača
Ako želite samo jednu štrucu kolača, prepolovite sastojke! Ja uvijek pripremam jedan za ukućane, jedan za poklon pa sam obračunala cijene za tu, dvostruku količinu sastojaka.
Pripremite, za 2 štruce kolača:
550g brašna
1 prašak za pecivo
250g svježeg posnog sira
2 jaja
150g šećera
1 vanil šećer
prstohvat soli
125g maslaca
70g grožđica
70g brusnica
70g suhe papaje
50g badema
50g marcipana (možete izostaviti)
oko 1dl prošeka/ruma (možete upotrijebiti i bilo koji domaći liker ili rakiju)
korica 1 neprskanog limuna
4 žlice maslaca i šećer u prahu
Ugrijte prošek/rum i u njemu namočite suho voće. To možete napraviti i dan ranije pa ostaviti voće da se natopi preko noći.
Na dasku za miješenje ili u veliku posudu prosijte brašno, prašak za pecivo i sol. U sredini napravite udubinu i u nju stavite svježi sir, jaja istučena sa šećerom i vanil šećer. Maslac narežite na listiće, posipajte ga po brašnu skupa s narezanim marcipanom i bademima.
Dodajte suho voće i prošek/rum u kojem se natapalo pa zamijesite tijesto. Ako volite manje suhog voća, smanjite količine. Ako volite više, povećajte na 100g. Pokrijte ga i ostavite da stoji bar pola sata.
Zagrijte pećnicu na 180C. Oblikujte dvije jednake štruce i stavite ih na tepsiju prekrivenu papirom za pečenje. Ostavite malo razmaka oko svake jer će se povećati tijekom pečenja.
Pecite oko 45min. Ispečeni kruh premažite otopljenim maslacem i posipajte šećerom u prahu.
Čist račun, duga ljubav:
Brašno - oko 2.5 kn
Šećer - oko 70 lp
Prašak za pecivo i vanil šećer - 2 kn
Jaja - 3 kn
Svježi sir - 6 kn
Suho voće (grožđice 4kn, brusnice 4kn, papaja 7kn) - 15 kn
Bademi - 5 kn
Marcipan - 5 kn
Maslac - 7 kn
Rum - 6 kn
Limun - 2 kn
Šećer u prahu - 2 kn
Ukupno, za dvije štruce kolača: cca 52.20 kn
Nema komentara :
Objavi komentar