ponedjeljak, 29. prosinca 2014.

Carsko meso s pirjanim porilukom



Pripremite:

800g carskog mesa narezanog na odreske
sok jedne naranče
malo kadulje ili timijana
4+2 žlice maslinova ulja
papar
sol

800g poriluka
2 žlice (oko 50g) maslaca
papar
malo muškatnog oraščića


Tražite da vam carsko meso narežu na odreske  ili izaberite već spakirane.
Odreske carskog mesa zarežite na koži pa natrljajte mješavinom ulja i narančina soka, papra i listićima začinske biljke koju volite. Ostavite na nekoliko sati, najbolje preko noći, u hladnjaku. 


Zagrijte maslinovo ulje u tavi debljeg dna. Odreske izvadite iz marinade, obrišite kuhinjskim papirom pa posolite. Pecite sa svake strane oko 5 minuta da dobiju lijepu zlatnu boju. Kad su odresci pečeni odložite ih na toplo.

Procijedite marinadu pa je u laganom mlazu ulijte u ulje u kojemu se peklo meso. Miješajte na laganoj vatri da se rastope svi ostaci soka iz mesa. Probajte umak pa malo posolite.
Carsko meso poslužite uz  posebno serviran umak.




Poriluku odrežite grube tamno-zelene vrhove pa skinite prvi vanjski sloj. Sačuvajte listove za juhu ili temeljac. Režite poriluk na tanke kolutove. Isperite u puno vode da uklonite ostatke zemlje. Posušite kuhinjskim ubrusom.
Otopite maslac pa dodajte kolutiće poriluka. Posolite i pirjajte oko 5 minuta. Naribajte malo oraščića i pustite da ispari višak tekućine.
Ne volite li poriluk, carsko meso s umakom od naranče možete poslužiti i s pireom od krumpira. 


Čist račun, duga ljubav:

800g carskog mesa - 20 kn
Naranča - 3 kn
Poriluk - 7 kn
Maslac - 4 kn
Začini - oko 8 kn

Ukupno: 34 kn 






Nema komentara :

Objavi komentar