Pripremite:
800g carskog mesa narezanog na odreske
sok jedne naranče
malo kadulje ili timijana
4+2 žlice maslinova ulja
papar
sol
800g poriluka
2 žlice (oko 50g) maslaca
papar
malo muškatnog oraščića
Tražite da vam carsko meso narežu na odreske ili izaberite već spakirane.
Odreske
carskog mesa zarežite na koži pa natrljajte mješavinom ulja i narančina
soka, papra i listićima začinske biljke koju volite. Ostavite na
nekoliko sati, najbolje preko noći, u hladnjaku.
Zagrijte
maslinovo ulje u tavi debljeg dna. Odreske izvadite iz marinade,
obrišite kuhinjskim papirom pa posolite. Pecite sa svake strane oko 5
minuta da dobiju lijepu zlatnu boju. Kad su odresci pečeni odložite ih
na toplo.
Procijedite marinadu pa
je u laganom mlazu ulijte u ulje u kojemu se peklo meso. Miješajte na
laganoj vatri da se rastope svi ostaci soka iz mesa. Probajte umak pa
malo posolite.
Carsko meso poslužite uz posebno serviran umak.
Poriluku
odrežite grube tamno-zelene vrhove pa skinite prvi vanjski sloj.
Sačuvajte listove za juhu ili temeljac. Režite poriluk na tanke
kolutove. Isperite u puno vode da uklonite ostatke zemlje. Posušite
kuhinjskim ubrusom.
Otopite maslac
pa dodajte kolutiće poriluka. Posolite i pirjajte oko 5 minuta.
Naribajte malo oraščića i pustite da ispari višak tekućine.
Ne volite li poriluk, carsko meso s umakom od naranče možete poslužiti i s pireom od krumpira.
Čist račun, duga ljubav:
800g carskog mesa - 20 kn
Naranča - 3 kn
Poriluk - 7 kn
Maslac - 4 knZačini - oko 8 kn
Ukupno: 34 kn
Nema komentara :
Objavi komentar