ponedjeljak, 6. listopada 2014.

Jesensko pečenje


Maja za natječaj na Forum.hr


Pripremite:

prednju četvrtinu praseta
sol
med s đumbirom

krumpir
1 manji grozd krupnog grožđa
2 veće kiselkaste jabuke
3 glavice luka


Prasetinu dan prije nasolite i ostavite u hladnjaku. Ako je ne možete nasoliti dan prije, onda to učinite par sati prije pečenja.

Izvadite meso iz hladnjaka sat vremena prije pečenja, dva sata ranije ako pečete komad s kostima.
Pripremite veću tepsiju za pečenje i u nju stavite prasetinu. Podlijte s malo vode. Pećnicu zagrijte na 220C. Pecite 20ak minuta na toj temperaturi, zatim je smanjite na 170 i pecite 45-60 min po kilogramu mesa. Ja sam pekla 45 min po kilogramu, na opciji ventilator. Otprilike pola sata prije kraja pečenja dodajte krumpir i luk, a zatim i jabuke i grožđe. Premažite pečenje medom.




Pečeno meso izvadite na dasku i prekrijte folijom, ostavite da malo odmara, a od umaka koji vam je ostao od pečenja pripremite umak.
Umaku od pečenja dodajte 1 pasiranu ispečenu jabuku, a po želji i glavicu ispečenog luka. Reducirajte do željene gustoće. Ja sam pred kraj dodala i Pelleov pekmez od žižula.


za vaser knedle s rogačem:

8 žlica brašna
3-4 žlice rogača u prahu
sol
papar

Pomiješajte brašno i rogač u prahu. Dodajte sol i papar, malo vode, da dobijete srednje gustu smjesu. Uronite žličicu u uzavrelu slanu vodu pa njome grabite smjesu i spuštajte knedlice u uzavrelu vodu. Poslužite uz pečenje i umak.



Ako se hranite po LCHF pravilima, izostavite ove priloge i poslužite meso uz dozvoljeno kuhano povrće ili salatu.


Nema komentara :

Objavi komentar