petak, 22. kolovoza 2014.

Kruh koji se ne mijesi - No knead bread


Maja prema receptu Jima Laheyja


Pripremite:

430g glatkog brašna
345ml vode
1/4 žličice (1g) kvasca
1 1/4 žličice (8g) soli
malo maslinovog ulja
brašno za posipanje


Pomiješajte sve suhe sastojke u srednje velikoj posudi. Dodajte vodu i kratko promiješajte drvenom kuhačom ili rukom, da se sastojci prožmu. Namastite posudu i u nju prebacite tijesto. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite 12 sati na sobnoj temperaturi.



Izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu i malo ga rastanjite. Preklopite ga kao kuvertu i ostavite 15ak minuta na radnoj površini. Rukama oblikujte, da dobijete loptasto tijesto i stavite ga na pobrašnjenu krpu tako da preklopljena strana bude prema dolje.

Pokrijte krpom i ostavite da se udvostruči, sat-dva. (Postupak možete detaljnije pogledati na linku.)


Pripremite posudu s poklopcem. Zagrijte pećnicu na 230-250C i stavite posudu za pečenje u pećnicu, da se zagrije. Kad se tijesto udvostruči, izvadite posudu i u nju stavite tijesto, tako da sada preklopljena strana tijesta bude okrenuta prema gore.

Poklopite i pecite 30min. Zatim otklopite posudu i pecite još 15-30min.




 Odlično ga nadopunjava Pelleova bosanska ljutenica s bamijom.







2 komentara :

  1. Bok, kruh izgleda zakoon :).
    O kojem se brašnu radi, kukuruzno (malo je žućkast hehe)?

    OdgovoriIzbriši
  2. Radi se o običnom bijelom glatkom brašnu, proizvođač Božjakovina.:) Kruh je u potpunosti od tog brašna, ali na svjetlu djeluje malo žućkasto.


    (Maja)

    OdgovoriIzbriši