utorak, 5. kolovoza 2014.

Ječmene pahuljice s pečenom bananom


Većini su pahuljice prva asocijacija na doručak. Iako rado jedem zobene pahuljice, u posljednje vrijeme sve češće radim kašu od ječmenih pahuljica. Naime, ječam je bogat vlaknima, raznim mineralima i vitaminom B12 koji je rijedak u biljkama, a obzirom da nije uvijek zgodno kuhati ječam, pahuljice su zgodna i brža alternativa.
Možete ih kombinirati s bilo kojim svježim ili suhim voćem, no meni se naročito sviđa ovakva pečena banana jer jednostavnu kašu pretvara u otmjeni obrok.


Pripremite, za 1 osobu:

5-6 žlica ječmenih pahuljica
oko 2dl običnog ili biljnog mlijeka
pola žličice cimeta
2-3 žlice meda ili javorovog sirupa ili nekoliko žlica običnog ili smeđeg šećera
po želji mahuna vanilije ili malo vanilije u prahu
1 bananu


Ječmene pahuljice prelijte toplim običnim ili biljnim mlijekom. Dodajte cimet. Ne morate šećeriti jer će banane biti zaslađene.
Ostavite da se namaču i pripremite banane.




U tavi debljeg dna zagrijte šećer/med/javorov sirup. Ako imate, unutra stavite prerezanu mahunu vanilije. Čim se šećer rastopi ili med/javorov sirup zagrije, dodajte očišćenu, po dužini prerezanu bananu. Kada omekša s donje strane, preokrenite je pa servirajte uz pahuljice.
Banane možete peći i u pećnici prekrivene folijom na 180C, ali meni je praktičnija i brža verzija na tavi.

Ovakve pečene banane možete poslužiti i uz druge vrste pahuljica ili kao desert uz sladoled, grčki jogurt ili neku kremu.





Nema komentara :

Objavi komentar