petak, 8. kolovoza 2014.

Gajar ka Halwa - Halva od mrkve


Maja u suradnji s Fitness.com.hr

Ovaj desert karakterističan je za područje Punjaba. Često se osim od mrkve priprema i od cikle. Iz recepta se može izostaviti šećer, a umjesto običnog mlijeka upotrijebiti bademovo.

Pripremite:

pola kilograma mrkve
2 šalice kravljeg ili bademovog mlijeka (možete staviti i dio kondenziranog ako ga imate pa onda stavite 1 šalicu običnog, pola šalice kondenziranog mlijeka)
pola šalice šećera
3 žlice gheeja ili maslaca
pola šalice orašastih plodova - indijski oraščići, bademi
2 žlice grožđica
pola žličice sjemenki kardamoma


Mrkvu ogulite i naribajte na sitan ribež. Ako volite krupnije komadiće i rastresitiju halvu, onda ribajte mrkvu na krupni ribež, a možete je usitniti i u multipraktiku.



U posudi ili tavi debljeg dna zagrijte 1 žlicu gheeja ili maslaca. Dodajte naribanu mrkvu i fino samljeveni kardamom. Pirjajte 5 minuta. Dodajte šećer i nastavite pirjati nekoliko minuta, uz konstantno miješanje. Dodajte mlijeko. Ostavite na laganoj vatri, uz povremeno miješanje, da halva ne zagori.




Kad nakon otprilike pola sata skoro svo mlijeko ispari i mrkva omekša, dodajte grožđice, orašaste plodove i ostatak gheeja ili maslaca. Miješajte 10ak minuta i zatim rasporedite u posudice. Halvu možete izliti i u namašćenu tepsiju pa je kasnije rezati na kockice. Ukrasite je orašastim plodovima i poslužite je toplu ili hladnu, samu ili uz sladoled.
 






Nema komentara :

Objavi komentar