utorak, 1. srpnja 2014.

Tart od sira i borovnica




Pripremite:

za tijesto:

125g maslaca
90g šećera
1 veliko jaje
250g brašna
1 žličicu soli
1 žlicu ledeno hladno vode (po potrebi)
2 žlice pekmeza od borovnica


za kremu:

600g kremastog svježeg sira (možete koristiti i ricottu ili mascarpone)
250ml slatkog vrhnja
3-4 žlice šećera u prahu
3 žlice Pelleove marmelade od meyer limuna ili korica i sok 1 limuna
150g borovnica


Pomiješajte maslac i šećer u multipraktiku, dodajte jaje i miksajte 30 sekundi. Dodajte brašno i miješajte dok se ne ujednači. Ne miješajte predugo jer će postati pretvrdo. Ako vam se tijesto čini suho, dodajte žlicu ledeno hladne vode.

Kratko premijesite na pobrašnjenom stolu, oblikujte u disk i zamotajte u prozirnu foliju.
Stavite u hladnjak na 30ak minuta.

Namastite kalup za pitu (26cm), razvaljajte tijesto i stavite ga u kalup pa ispikajte vilicom. Prekrijte ga papirom za pečenje i na papir stavite grah ili kuglice za pečenje. Pecite tako 15ak minuta, zatim maknite papir i kuglice pa pecite još 10ak minuta, dok ne dobije zlatno-žutu boju.




Ohladite. Premažite s 2 žlice pekmeza od borovnica. Istucite slatko vrhnje i šećer, umiješajte sir. Po potrebi još zasladite. Dodajte limunovu koricu i sok ili pekmez od limuna. Premažite kremom pa stavite u hladnjak da se stisne. Ukrasite borovnicama i poslužite.








1 komentar :