četvrtak, 10. srpnja 2014.

Lisnato tijesto s različitim punjenjem (Danish pastry)




Pripremite:

2 paketića lisnatog tijesta (da ubrzate postupak možete kupiti unaprijed razvaljano)
pekmez od borovnica
Pelleov Je t'aime pekmez
marcipan
1 jaje + 1 žumanjak za premazivanje
šećer u prahu


Lisnato tijesto razvaljajte i razrežite na kvadrate i dugačke pravokutnike.

Nožem režite od svakog vrha kvadrata prema sredini, ali ne do kraja, nego ostavite sredinu nedirnutu.
Naizmjence presavijajte svaki drugi vrh počevši od donjeg desnog, da dobijete oblik vjetrenjače. U sredinu stavite pekmez i premažite krakove žumanjkom.




Presavinite kvadrat i zarežite ga kao na fotografiji.




Preklopite i provucite vrh kvadrata kroz zarezani trokut, kao što je prikazano u kolažu.




U sredinu stavite žličicu pekmeza, tijesto premažite žumanjkom i poslažite na tepsiju obloženu papirom za pečenje.




Pripremite pravokutnik i omekšali marcipan. Na donju polovicu stavite rolicu ili trakicu marcipana (buttercreama/čokoladnog namaza/šećer s maslacem i cimetom/itd. ako vam je draže takvo punjenje) pa preko nje preklopite gornju polovicu lisnatog tijesta. Spojite "šav" i malo spljoštite.




Jedan kraj pridržite rukom, a "kobasicu" vrtite, da dobije pleteničaste nabore. Zatim je omotajte u krug. U sredinu stavite pekmez, premažite jajetom i slažite na papir za pečenje.




Pecite 10ak minuta na 200C, pa još 10ak na 180C. Kada se ohlade posipajte šećerom u prahu.





Nema komentara :

Objavi komentar