ponedjeljak, 17. ožujka 2014.

Rožata


Maja inspirirana receptom tete Marije 


Pripremite, za 6 posudica:

7-8 žlica šećera za karamel

6 jaja
6 žlica šećera
1 vanil šećer
500ml mlijeka
liker od ruže, rozulin ili rum
maslac za posudice


Namastite 6 posudica maslacem i stavite sa strane.
U posudu debljeg dna stavite 6 žlica šećera. Nemojte miješati. Malo pojačajte temperaturu. Kada se šećer rastopi i karamel dobije boju konjaka rasporedite ga žlicom u posudice. Budite brzi jer će se karamel brzo stvrdnjavati.
Pećnicu zagrijte na 150C. Posudice stavite u veću tepsiju u kojoj će se peći.




Mlijeko i šećer stavite u posudu pa miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi. Jaja istucite s vanil šećerom, ali samo kratko pjenjačom (ne mikserom!), da se ne zapjene. Dodajte limunovu koricu i 2-3 žlice likera od ruže ili ruma. Ja sam umjesto limunove korice dodala odličan Pelleov pekmez od limuna.

Kad se mlijeko malo ohladi, pomiješajte ga s jajima i zatim sve procijedite kroz cjedilo. Ulijte smjesu u posudice. Oko posudica u tepsiju nalijte vrelu vodu do 2/3 visine posudica i stavite u pećnicu. Neka se peče 30-35 minuta.




Pažljivo izvadite iz pećnice pa zatim iz tepsije, ostavite da se ohladi i  stavite u hladnjak prekriveno folijom. Prije serviranja poklopite posudicu tanjurićem i zatim preokrenite. Ako rožata ne bude izlazila glatko, možete uz rub kalupa proći oštrim nožem.







Nema komentara :

Objavi komentar