Pripremite:
200g oštrog brašna + još malo za posipanje i valjanje njoka
400g svježeg posnog sira
3 veća ili 4 manja žumanjka
pola žličice soli
malo svježe mljevenog papra
Pomiješajte svježi sir, brašno, papar i sol. Jaja lagano istucite vilicom pa ulijte u smjesu i zamijesite tijesto.
(U tijesto možete dodati i 50g ribanog parmezana, a možete ih zamijesiti i sa špinatom.)
Ako želite, možete napraviti iste njoke i od integralnog brašna.
Formirajte duguljaste valjke (ili "kobasice") i nožićem režite njoke. Ako želite, još ih malo oblikujte rukama. Stavite ih u uzavrelu slanu vodu. Kada isplivaju na površinu, ostavite da se kuhaju još koju minutu i zatim poslužite s umakom po želji.
Njoke možete poslužiti i slatke, s malo preprženih krušnih mrvica, s nekim finim domaćim pekmezom ili drugim preljevom po želji.
Kako su fini.Odlicna ideja.podelejeno na Face
OdgovoriIzbrišiHvala, draga Džoli! :)))
Izbriši(Maja)
Ove njokiće ću kad tad isprobati jer izgledaju savršeno, doslovno!
OdgovoriIzbrišiHvala! :) :)
Izbriši(Maja)
Koliko dugo treba da se ovo jelo napravi, čini mi se poprilično ukusnim. njoki prilog
OdgovoriIzbrišiOd miješenja do izrade i kuhanja ukupno 15ak minuta.:)
Izbriši(Maja)
Super recept, baš ću isprobati... Zanima me samo da li bi se moglo napraviti u većoj količini, pa zalediti?
OdgovoriIzbrišiMožete ih zalediti bez problema. Ja napravim veću količinu, narežem ih, poslažem na tacnu i tako na tacni stavim u zamrzivač. Onda ih stavim u vrećice i spremim.Inače možete napraviti i "kobasice" od tijesta, poslagati jednu uz drugu na tacnu pa ih nožem ili nekom plastikom tipa ravnalom zarežite skoro do kraja. Takve zarezane "kobasice" zamrznete i stavite u vrećicu koja će onda biti poput pravokutnika i takva plosnata lakša za staviti u zamrzivač, nego hrpa razrezanih pojedinačnih njoka u vrećici.
IzbrišiPrije kuhanja ih lako natrgate na mjestu rezova.
(Maja)
Lijep pozdrav Jedozovnom duu! :) Radila sam njoke točno po receptu i smjesa mi je ispala ljepljiva i mljackava, ni blizu za oblikovanje. Potom sam stavila duplo više brašna i situacija je bila slična - mogla sam raditi samo žličnjake s prvom turom, što i jesam. Stavila sam tijesto u frižider i nakon dva sata, uz puno brašna na rukama, mogla sam oblikovati kuglice, ali nipošto tijesto oblikovati u kobasu i rezati ih, kao na slici. Kako vama smjesa ispada i kako da otklonim ove tegobe? :) Hvala!
OdgovoriIzbrišiDraga Katarina, meni smjesa od ove količine ispada onakva kakva je na fotkama. Uvijek je sve na blogu izvagano, isprobano i tek zatim objavljeno. Malo sam proguglala pa vidim da ima još takvih njoka sa sirom, sa skoro istim omjerom (pola količine brašna u odnosu na sir). Možda je do sira, ako je vaš sir vlažniji popije" više brašna. Ja najčešće koristim Vindijin posni, ponekad Milbonu iz Lidla.
Izbriši(Maja)