Pripremite, za kalup od 24cm:
250g tamne čokolade
200g maslaca
100g šećera
6 jaja
prstohvat soli
Na pari otopite maslac i čokoladu i dobro promiješajte, da se izjednači. Stavite sa strane. Pećnicu zagrijte na 160C.
Istucite 50g šećera i prstohvat soli sa žumanjcima, dok ne dobijete svijetlo-žutu smjesu. Bjelanjke istucite s preostalih 50g šećera, u sjajni glatki snijeg.
Pomiješajte žumanjke i čokoladu, ali pažljivo ulijevajte čokoladu u tankom mlazu i miješajte mikserom. Čokolada mora biti tekuća, ali ne pretopla, da žumanjci ne koaguliraju!
Na kraju lagano spatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka. Lagano preklapajte smjesu, da ne izbijete zrak.
Izlijte u kalup obložen papirom za pečenje. Kalup stavite u veliku tepsiju od pećnice i okolo nalijte vrelu vodu do trećine visine kalupa.
Pecite 60ak minuta, bez otvaranja pećnice! Izvadite kalup iz tepsije i ostavite souffle da se hladi 10ak minuta pa uklonite obruč. Posipajte šećerom u prahu ili servirajte uz tučeno slatko vrhnje.
Nema komentara :
Objavi komentar