srijeda, 19. veljače 2014.

Chilli con carne s kukuruznim poklopcem


Maja prema receptu Nigelle Lawson


Pripremite:

za chilli con carne:

2 glavice luka
2 režnja češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
1 žličicu sušenog čilija
1 žličicu mljevenog korijandra
1 žličicu mljevenog kumina
3 sjemenke kardamoma
1 crvenu ljutu papričicu
750g mljevene junetine
800g konzervirane sjeckane rajčice
4 žlica domaćeg ljutog kečapa
4 žlica pirea od rajčice
125ml vode
1 žlicu gorkog kakaa
400g graha


za kukuruzni poklopac: 

žličicu soli
325g kukuruznog brašna
2 uvrh pune žlice običnog brašna
3 žličice praška za pecivo
1 žličicu cimeta
325ml mlaćenice (ako je nemate, onda u obično kravlje mlijeko stavite žlicu bijelog octa ili limunovog soka pa ostavite 10ak minuta da stoji)
2 jaja
1 žlicu meda
2 žlice biljnog ulja
75g ribanog sira (Cheddar) (po želji)


Luk i češnjak nasjeckajte na sitno i prodinstajte na zagrijanom ulju. Kad omekšaju, dodajte chilli, korijandar, kim i zgnječeni kardamom. Dobro promiješajte.
Uklonite sjemenke iz ljute papričice pa je nasjeckajte i dodajte u tavu. Mljeveno meso razdvojite vilicom, dinstajte da posmeđi.

Dodajte nasjeckanu rajčicu, kečap, pire, grah i vodu. Kad uzavri posipajte kakaom i dobro promiješajte, ostavite djelomično pokriveno da krčka oko sat i pol vremena na laganoj vatri.
Zagrijte pećnicu na 220C. Izlijte chilli u veću posudu i pripremite kukuruzni poklopac.




Pomiješajte kukuruzno i obično brašno, prašak za pecivo i cimet. U drugoj posudi istucite jaja, mlaćenicu, med i ulje. Ulijte mokre sastojke u suhe i izjednačite smjesu. Prelijte ravnomjerno po chilliju, posipajte sirom i pecite 30ak minuta, dok ne pozlati.



Postupak pripreme možete skratiti ako upotrijebite grah iz konzerve i samo ga umiješajte u dobro prodinstan chilli. Gotov i ohlađen chilli možete staviti u hladnjak ili zamrzivač pa ga kasnije odmrznuti i pripremiti kukuruzni poklopac i ispeći prema uputama u receptu.







Nema komentara :

Objavi komentar