utorak, 24. prosinca 2013.

Christmas Bombe - Božićna bomba


Jeka inspirirana receptom Gordona Ramsayja (Christmas With Gordon)


U originalnom receptu Gordon Ramsey koristi  gotovu roladu dok smo mi našu pripremile na sljedeći način:

Pripremite:

za tijesto:

6 jaja
6 žlica muscovado šećera
1 malu žlicu praška za pecivo
3 žlice kakao praha s najmanje 70% kakao mase
4 žlice mekog brašna
120g rastopljenog maslaca
naribanu koricu jedne naranče

Istucite žumanjke sa šećerom. Prosijte brašno, kakao i prašak za pecivo. Istucite bjelanjke u snijeg i naizmjenično s brašnastom smjesom lagano umiješajte u žumanjke. Na kraju dodjte i malo rashlađen otopljeni maslac.

Pecite na 175 stupnjeva 20 minuta u velikom limu od štednjaka koji ste prekrili papirom za pečenje.
Dok je biskvit još topao duljom stranom  zarolajte i umotajte u ovlažen papir za pečenje. Ohladite.

  



Chantilly krema:

500 ml ohlađenog slatkog vrhnja
150g prah šećera s okusom vanilije
1 paketić instant želatine

Tucite slatko vrhnje i postepeno dodavajte šećer u koji ste umiješali želatinu.
Nadjenite tijesto, ponovo zarolajte, zamotajte u ovlažen pek papir i ostavite da se ohladi.
Ohlađenu roladu režite na  krugove oko 2cm široke.





I punjenje smo malo izmijenile pa kolač napunile ganache kremom:

250g čokolade s najmanje 60% kakao mase
100g mliječne čokolade
300ml slatkog vrhnja
sok jedne naranče
1 paketić želatine u prahu.

Želatinu pripremite po uputi na vrećici. Na pari otopite čokoladu u vrhnju. Maknite s vatre i umiješajte želatinu.


Zdjelu oblog dna obložite prozirnom folijom namazanom s malo otopljenog maslaca. Obložite narezanim ploškama rolade pa ulijte još tekuću, ali ohlađenu ganache kremu. Odložite u hladnjak pa kad se krema počne stiskati složite ploške rolade i na gornji sloj. Pazite da sloj bude ravan jer će na tome počivati bomba.
Neka odstoji barem 4 sata u hladnjaku.




Zdjelu nadnesite nad toplu paru oko 20 sekundi, prekrijte tanjurom i okrenite. Uklonite prozirnu foliju, malo poravnajte ako je potrebno.
Završenu bombu ukrasite čokoladnom glazurom, zrncima nara, ploškama naranče.










Nema komentara :

Objavi komentar