Jeka inspirirana receptom Gordona Ramsayja (Christmas With Gordon)
U originalnom receptu Gordon Ramsey koristi gotovu roladu dok smo mi našu pripremile na sljedeći način:
Pripremite:
za tijesto:
6 jaja
6 žlica muscovado šećera
1 malu žlicu praška za pecivo
3 žlice kakao praha s najmanje 70% kakao mase
4 žlice mekog brašna
120g rastopljenog maslaca
naribanu koricu jedne naranče
Istucite žumanjke sa šećerom. Prosijte brašno, kakao i prašak za pecivo. Istucite bjelanjke u snijeg i naizmjenično s brašnastom smjesom lagano umiješajte u žumanjke. Na kraju dodjte i malo rashlađen otopljeni maslac.
Pecite na 175 stupnjeva 20 minuta u velikom limu od štednjaka koji ste prekrili papirom za pečenje.
Dok je biskvit još topao duljom stranom zarolajte i umotajte u ovlažen papir za pečenje. Ohladite.
Chantilly krema:
500 ml ohlađenog slatkog vrhnja
150g prah šećera s okusom vanilije
1 paketić instant želatine
Tucite slatko vrhnje i postepeno dodavajte šećer u koji ste umiješali želatinu.
Nadjenite tijesto, ponovo zarolajte, zamotajte u ovlažen pek papir i ostavite da se ohladi.
Ohlađenu roladu režite na krugove oko 2cm široke.
I punjenje smo malo izmijenile pa kolač napunile ganache kremom:
250g čokolade s najmanje 60% kakao mase
100g mliječne čokolade
300ml slatkog vrhnja
sok jedne naranče
1 paketić želatine u prahu.
Želatinu pripremite po uputi na vrećici. Na pari otopite čokoladu u vrhnju. Maknite s vatre i umiješajte želatinu.
Zdjelu oblog dna obložite prozirnom folijom namazanom s malo otopljenog maslaca. Obložite narezanim ploškama rolade pa ulijte još tekuću, ali ohlađenu ganache kremu. Odložite u hladnjak pa kad se krema počne stiskati složite ploške rolade i na gornji sloj. Pazite da sloj bude ravan jer će na tome počivati bomba.
Neka odstoji barem 4 sata u hladnjaku.
Zdjelu nadnesite nad toplu paru oko 20 sekundi, prekrijte tanjurom i okrenite. Uklonite prozirnu foliju, malo poravnajte ako je potrebno.
Završenu bombu ukrasite čokoladnom glazurom, zrncima nara, ploškama naranče.
Nema komentara :
Objavi komentar