četvrtak, 21. studenoga 2013.

Cinnamon and almond drizzle cake - Kuglof od cimeta i badema sa šećernim preljevom


Maja prema receptu Gordona Ramsayja (Christmas with Gordon)


Pripremite:

250g maslaca
50g brašna + 2 žlice za posipanje po kalupu
2 žličice cimeta
175g šećera
250g fino mljevenih badema
100g golden syrupa - ako ga nemate, zamijenite medom
6 velikih bjelanjaka

za glazuru:

150g šećera u prahu
1 žlicu limunovog soka
2 žlice slatkog vrhnja

Otopite maslac u posudi debljeg dna, na slabijoj temperaturi. Povisite temperaturu i kuhajte dok maslac ne dobije zlatno-smeđu boju. Pazite da ne zagori. Čim dobije boju maknite s vatre i ostavite par minuta da stoji pa ga zatim prelijte u posudu (izostavite dijelove koji su se ukrutili i izdvojili, a ako imate zagorenih čestica, procijedite.). Neka se hladi na sobnoj temperaturi.Pećnicu zagrijte na 160C. Namastite kalup za kuglof (promjer 23cm) i posipajte ga brašnom.

Prosijte brašno i cimet i umiješajte šećer i bademe. Tucite golden syrup/med i bjelanjke oko 2 minute, dok ne postanu pamučasti.
Umiješajte spatulom maslac u brašno, a zatim dodajte tučene bjelanjke. Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup. Pecite 40-45min.

Ostavite da se hladi u kalupu, zatim malo pritisnite stranice kalupa pa lagano i sam kuglof. Poklopite kalup tanjurom i preokrenite kuglof da ispadne na tanjur.Sastojke za glazuru tucite dok ne dobijete glatki preljev pa prelijte ili poprskajte po kuglofu. Po želji ukrasite perlicama, šarenim ili čokoladnim mrvicama.

Umjesto preljeva kolač možete samo posipati šećerom u prahu.


Nema komentara :

Objavi komentar