četvrtak, 5. rujna 2013.

Cotton Soft Cheesecake s Pelleovim džemom od crnog ribiza, čokolade i Tawny porta


Maja prema receptu s Diana's Desserts
u suradnji s Pelle - gladni mačak


Pripremite:

6 jaja
140g šećera
50g maslaca
250g kremastog sira (Milbona)
100ml mlijeka
60g glatkog brašna
20g gustina
1/4 žličice soli
1/4 žličice cream of tartar (zamijeniti s 2 žličice limunovog soka)

nekoliko žlica Pelleovog pekmeza od crnog ribiza s crnom čokoladom i Tawny portom


U posudi na parnoj kupelji pomiješajte i kratko miješajte sir, maslac i mlijeko, da se prožmu. Ako vam je nezgodno koristiti parnu kupelj, maslac prethodno otopite i dodajte siru i mlijeku.
Ohladite mješavinu pa umiješajte brašno, gustin, žumanjke i 1 žličicu limunovog soka. Izjednačite smjesu.

Pećnicu zagrijte na 160C.




Miksajte bjelanjke s 1 žličicom limunovog soka i šećerom dok ne dobijete snijeg s mekanim, šiljastim vrhovima.




Spatulom lagano pomiješajte obje smjese i izlijte u kalup od 24cm, obložen papirom za pečenje. Možete i u silikonski, ako ga imate.

Stavite kalup u veću tepsiju i nalijte vodu do pola visine kalupa s kolačem. Pecite oko sat vremena.




Posipajte s malo šećera u prahu i poslužite s preljevom po želji. Možete upotrijebiti ukuhano voće, kupovni ili domaći džem, a mi smo upotrijebile kratko zagrijani Pelleov džem od crnog ribiza, čokolade i Tawny porta.








Broj komentara: 6 :

  1. Ovo izgleda predobro. "U posudi na parnoj kupelji pomiješajte i izmiješajte sir, maslac i mlijeko." - koliko se miješa u toj kupelji? Samo da se zagrije poveže ili nešto duže?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Jadre,

      Editirat ću recept da ne bi bilo zabune. Miješa se kratko, samo da se sve poveže. Ako vam je lakše, možete dodati otopljeni maslac pa nema potrebe da miješate iznad kupelji.

      (Maja)

      Izbriši
  2. prefino izgleda :)
    zašto se točno peče u tepsiji s vodom?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga/i nmokic,

      Bain-marie (vodena kupelj) se koristi iz više razloga - da kolač dobije dovoljno vlage tijekom pečenja, da se vanjska korica ne formira prerano, tj.prije nego je unutrašnjost pečena, da ne popuca površina..
      Meni je nažalost površina popucala kod premještanja kolača pa ga zato nisam ni micala s donje stranice kalupa.:o

      Hvala na komplimentu, drago nam je da vam se sviđa naš kolač! :)

      (Maja)

      (Maja)

      Izbriši
    2. hvala na odgovoru, pretpostavila sam da je zato tako sočan :)

      (i meni je skroz šarmantno kad kolači nisu skroz savršeni, daje im to jednu onako toplu, ljudsku dimenziju :))

      često zavirim na vaš blog, jako mi se sviđa što nađete način kako komplicirane recepte jednostavno opisati.

      Izbriši
    3. Baš vam hvala na lijepim riječima! Puno nam to znači! :) <3


      (Maja)

      Izbriši