nedjelja, 28. srpnja 2013.

Pekmez od krastavaca i limuna




Pripremite:

1200g očišćenih krastavaca
2dl vode
sok i korica jednog neprskanog limuna
1dl javorovog sirupa (možete zamijeniti medom)
400g šećera
2 žlice arancina
klinčiće
štapić cimeta
bosiljak

Krastavce ogulite, narežite i kuhajte dok ne omekšaju. Propasirajte.

Otopite šećer i javorov sirup na laganoj vatri, dodajte sok i koricu limuna, klinčiće i cimet. U ujednačenu masu dodajte krastavce.



Kuhajte na laganoj vatri do željene gustoće. Pred kraj kuhanja dodajte nekoliko žlica arancina. Gustoću isprobajte na hladnom porculanskom tanjuriću.

U zagrijane staklenke stavite nekoliko listića bosiljka pa ulijte pekmez.
Odmah zatvorite.













Broj komentara: 6 :

  1. Ovo je stvarno nešto drugačije. Prvi put čujem da se krastavci mogu napraviti u slatkoj varijanti. Interesantno!

    OdgovoriIzbriši
  2. Probaj.
    Nije ni skupo ni zahtjevno,a kad ponudiš nekome obavezno pitaj "što misliš od čega je?".

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dobra ideja. Ja občno odmah "blebnem" o čemu se radi :)

      Izbriši
  3. Propasirati znači skuhane i malo ohlađene krastavce usitniti u pire.
    Možete ih protisnuti kroz cjedilo,kroz spravicu za krumpir pire ili je stući nekim priborom za pire (žice,opruge...)U tom slučaju prije kuhanja je potrebno odstraniti sjemenke.
    Mikseri nisu pogodni jer osim što dodaju puno zraka pretvore povrće u kašu i traže da se sjemenke odstrane prije kuhanja,a i izdvoji se škrob što nije dobro za kuhanje pekmeza.

    OdgovoriIzbriši
  4. Predivno !!! :s

    Imam i ja jednu moju varijantu, zna se, pijanu do bola od gina.:)

    Budemo se malo mijenjali ? :)

    OdgovoriIzbriši