subota, 22. lipnja 2013.

Pita od jagoda i trešanja




Pripremite:

500g brašna (300g glatkog + 200g kukuruznog)
150g šećera
150g maslaca
3-4 žlice posnog sira
2 jaja
korica 1 limuna

600g jagoda
400g trešanja
2-3 žlice mljevenih keksa od badema (umjesto njih možete upotrijebiti gustin)


Pomiješajte brašno i šećer pa dodajte hladan maslac narezan na listiće, posni sir i jaja. Dobro izmiješajte, dodajte limunovu koricu i umijesite tijesto. Ako vam ostane vidljivih komadića maslaca, nemojte brinuti jer će od toga podloga biti hrskavija. Tijesto stavite u hladnjak i pripremite nadjev.

Pomiješajte očišćene jagode i trešnje, dodajte 2-3 žlice šećera ili  po želji. Ako vam je voće dovoljno slatko, ne morate dodavati šećer! Posipajte mljevenim keksima (ili gustinom) i dobro promiješajte.




Tijesto podijelite u 2 dijela, ali tako da jedan dio bude ipak nešto veći, za podlogu. Razvaljajte tijesto da bude šire od kalupa, a visoko do rubova i utisnite ga lagano u kalup.

Na tijesto rasporedite nadjev, a drugi dio tijesta razvaljajte i izrežite u trakice.




Naizmjenično ih isprepletite, učvrstite tako da ih pritisnete uz rubove pa premažite 1 razmućenim jajetom.
Stavite u pećnicu na 180C i pecite oko 1h.



Kada je pita pečena, ostavite je malo da stoji, kako bi se nadjev ohladio i postao kompaktniji.














Nema komentara :

Objavi komentar