Maja inspirirana receptom s bloga Life's a feast
Ovo je kolač kojeg se može peći s različitim nadjevima, stoga odjednom pečem dva. Vi možete peći samo jednu verziju pa u tom slučaju prepolovite sastojke za tijesto i meringue.
Na fotografijama su dizani kolač s bananama i dizani kolač s lješnjacima, no ja vam nudim i treću opciju, s jabukama, pa izaberite što vam je draže.
Tijesto (za DVA kolača):
600g brašna
50g šećera
3/4 žličice soli
1 paketić kvasca
180ml mlijeka
75ml vode
115g maslaca
2 veća jajeta
U veliku posudu stavite oko
200g brašna, šećer, sol i kvasac. U drugoj posudi ugrijte mlijeko i vodu i u
tome rastopite maslac. Lagano umiješajte tu tekuću smjesu u brašno i miksajte na
srednjoj brzini. Dodajte jaja i još jedan dio brašna pa dobro izmiksajte. Istresite
na podlogu i dodajte preostalu trećinu brašna i izmijesite (možete to i
mikserom). Tijesto stavite u namašćenu posudu i ostavite da se pokriveno diže
30-60min dok se ne udvostruči.
Kada se tijesto digne, napravite meringue.
Meringue (za DVA kolača):
3 bjelanjka
1/4 žličice soli
1/2 žličice ekstrakta vanilije
100g šećera
Prvo u plastičnoj
(ili metalnoj, NE staklenoj) posudi tucite bjelanjke i sol. Prvo lagano, a zatim
brže dok se ne zapjeni. Dodajte vaniliju pa žlicu po žlicu šećera dok se ne
počnu formirati čvrsti sjajni vrhovi!
Tijesto podijelite u dva
dijela, pravokutnike koje ćete premazati meringueom, zatim filom.
Fila 1)
2 banane, pola-jedna šalica krupno narezane čokolade, po želji se može dodati i neke orašaste plodove (lješnjak, badem, kikiriki).
Fila 2)
1 šalica sjeckanih/mljevenih lješnjaka ili drugih orašastih plodova, 1 šalica krupno narezane čokolade
Fila 3)
Na tavi ugrijati 2
žlice maslaca, dodati 4-6 žlica smeđeg šećera i 3 naribane jabuke. Dinstati dok
jabuke ne omekšaju i dobro se oblože šećernim sirupom. Dodati koricu naranče,
limuna, cimet, muškatni oraščić, kardamom,... Dobro ohladiti smjesu i tek onda
filati tijesto!
Ako se odlučite za ovu filu, onda u tijesto tijekom miješenja dodajte
koricu 1 naranče, 1/2 žličice kardamoma i 1/2 žličice muškatnog
oraščića.
Zamotajte u "roladu" koju zatim spojite u krug i na svakih 2 cm napravite zareze škarama ili nožem.
To će se kasnije lijepo rastvoriti tijekom pečenja, ali možete taj dio i preskočiti. Ostavite da se diže još 30-60min.
Premažite žumanjkom i pecite 25-30min na 180C. Kada je gotovo, kolač od banana posipajte šećerom u prahu, a za onaj od jabuka napravite preljev od 2 žlice narančinog soka i nekoliko žlica šećera u prahu.
Vrlo zanimljiv kolač. Sigurno odličan, njam.
OdgovoriIzbrišilep pozdrav, lepe praznike i sretna nova godina.
Hvala! Baš nam je drago da vam se sviđa!
IzbrišiI mi vama želimo sve najljepše i ugodne i ukusne blagdane! :)
(Maja)
super izgleda! kakav je okus? sta se desi sa meringuom nakon pecenja - je li bude fino da se topi u ustima?
OdgovoriIzbrišiHvala! :)
IzbrišiMeni su sve tri verzije dobre, ali ona s bananama je nekako najpopularnija među ukućanima.:)
Meringue se tijekom pečenja zapravo otopi i upije pa je tijesto jako sočno i fino.:)
(Maja)
Isuše :polkin smajlić koji pada u nesvest:
OdgovoriIzbrišiti si stvarno kraljica dizanog :s
Piko
Hihi! :o :D Baš mi je drago da ti se sviđa.:)
Izbriši(Maja)