ponedjeljak, 24. prosinca 2012.

Carsko meso s narančama

 
Maja prema receptu Yotama Ottolenghija iz The Cookbook


Pripremite:

2-3kg carskog mesa s kožom
7 prepolovljenih naranči
grančicu timijana
grančicu natrganog ružmarina
1 glavicu češnjaka
100ml maslinovog ulja
krupnu sol
svježe mljeveni papar
2/3 boce bijelog vina



za reducirani umak:

500ml narančinog soka
180ml aceta balsamica
160g meda
10 zvjezdastih anisa


Zagrijte pećnicu na 200C. U veću tepsiju za pečenje poslažite naranče, tako da njihovo "meso" bude okrenuto prema gore. U blender stavite režnjeve češnjaka, začinsko bilje i ulje pa usitnite.




Svinjetinu zarežite prugasto ili na kockice, stavite na naranče (neke će naranče ostati oko mesa), s kožom okrenutom prema dolje, te je posipajte solju i paprom. Dobro rasporedite mješavinu začina po mesu i utisnite je u meso. Preokrenite meso, obrišite kožu pa je začinite.

Pecite sat vremena, dok svinjetina ne dobije zagasito zlatnu boju. Zatim temperaturu pećnice smanjite na 160C, ulijte vino u tepsiju (ne po mesu!) i pecite još sat vremena. (Ako kao prilog želite pečeni krumpir, poslažite ga oko mesa.)



U međuvremenu pripremite umak.
Stavite sve sastojke za umak u tavu debljeg dna, na srednje jaku temperaturu. Miješajte dok ne uzavri i zatim smanjite temperaturu pa ostavite da lagano krčka 45-60min dok se umak ne zgusne i reducira na 1/3. Maknite s vatre i držite na toplom.


Meso izvadite iz pećnice, narežite tako da zarežete između kostiju i poslužite s pečenim narančama, krumpirom i umakom.





Nema komentara :

Objavi komentar