petak, 20. srpnja 2012.

Crkveniške rupice



Crkveniške rupice su autohtono crikveničko jelo, koje podsjeća na bogatu tradiciju ribarstva.
S obzirom na to da su Crkveniške rupice iznimno ukusne i kad se ohlade, žene su ih često pripremale muževima kad bi odlazili na more, a prema kazivanjima, njihova je veličina odgovarala veličini ženske šake.

Pripremite:

1 kg srdela
par režnjeva češnjaka
malu vezicu peršina
150g kukuruznog brašna
sol
papar
maslinovo ulje
ulje za prženje

1kg kelja ili blitve
200g krumpira
sol
papar
češnjak
maslinovo ulje


Ribu očistite, operite i ocijedite. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, sitno nasjeckani češnjak, peršin, sol, papar, maslinovo ulje i ribice.


Izmiješajte i zatim zahvatite 5 - 6 srdelica pa ih stisnite da ostanu sljepljene u kuglicu. Pržite ih nekoliko minuta u zagrijanom ulju, dok ne dobiju zlatnožutu boju.


Kelj operite, krumpir operite i ogulite. Oboje skuhajte i poslužite uz rupice.


Nema komentara :

Objavi komentar