Jeka inspirirana Ramsayjevim receptom za Chocolate tart, salt caramel ice cream, honeycomb
Pripremite:
za tijesto:
250g brašna
150g maslaca
50g šećera s okusom vanilije
malo soli
ledeno hladna voda
za čokoladni nadjev:
300g čokolade s 60% kakao mase
2 žlice muscovado šećera
200ml slatkog vrhnja
100g maslaca
Narežite maslac na listiće i brzo umijesite s ostalim sastojcima. Odložite na pola sata u hladnjak.
Tijesto podijelite u 6 malih oblika za tart ili možete peći u velikom plehu za pite. Pecite 15 minuta na 175 stupnjeva. Tijesto izbodite i prekrijte dno grahom ili kuglicama za pečenje, kako se dno ne bi napuhnulo u pečenju. Kad je tijesto pečeno ostavite da se u kalupu tart malo ohladi pa ih povadite da se posve ohlade.
Čokoladu, šećer i vrhnje otopite na pari, u toplo umiješajte listiće maslaca. Ohladite nekoliko minuta.
Još toplu kremu ulijte u tart. Neka se posve ohladi.
Slani karamel sladoled koji svojim apartnim okusom daje poseban štih ovome desertu možete nabaviti gotov ili ga načinite sami dan ranije. Potrebno je da u posudi debelog dana otopite 100 g šećera s prstohvatom soli. Kad dobijete zlatnožuti sirup, maknite na kratko s vatre pa dodajte 50g maslaca i 150ml slatkog vrhnja. Vratite na slabu vatru da se sve izjednači i pretvori u kremu. Hladite u zamrzivaču, a prvih nekoliko sati miješajte kremu svakih 20tak minuta da se ne bi
napravili kristalići.
Poslužite tart s kuglom sladoleda, listićima čokolade i komadićem medenog saća ili samo prelijte sladoled s malo meda.
Nema komentara :
Objavi komentar