Maja inspirirana receptom Tamasin Day-Lewis
Pripremite:
za tijesto:
150g kvalitetne tamne čokolade (Valrhona, Lindt ili druga po želji)
125g šećera u prahu
40g kakaa (možete ga i izostaviti)
125ml mlijeka
3 jaja (razdvojena) i 1 žumanjak
150g maslaca
85g smeđeg šećera
225g brašna
1 punu žličicu sode bikarbone
1 žličicu soli
1.5dl slatkog vrhnja
za kremu:
200g kvalitetne tamne čokolade
50g kakao praha
100ml vode
1 punu žlicu golden syrupa (ili meda)
50g maslaca
200g šećera u prahu
2 žumanjka
Zagrijte pećnicu na 180C i namastite dva manja kalupa ili jedan od 26cm.
U posudu stavite čokoladu, šećer u prahu, mlijeko, kakao i 2 žumanjka. Neka se otapa na pari, lagano miješajte.
Tucite smeđi šećer i maslac, dok ne postane pjenasto, a zatim umiješajte preostala 2 žumanjka.
Dodajte brašno, sol i sodu bikarbonu, a zatim slatko vrhnje. U sve umiješajte otopljenu čokoladu i dobro promiješajte. Istucite bjelanjke pa snijeg dodajte smjesi.
Pecite 35-40min, dok čačkalica kojom ćete provjeriti tijesto ne izađe gotovo posve čista.
Krema:
Otopite čokoladu na pari, odvojeno zagrijte vodu, med i kakao. Dodajte čokoladi i miješajte da se zgusne.
Maknite s vatre i dodajte pjenasto istučeni maslac, šećer i žumanjke. Prerežite biskvit, premažite kremom, preklopite, a zatim kremom premažite cijeli kolač.
Ostavite na hladnom, najbolje preko noći.
Nema komentara :
Objavi komentar