subota, 10. rujna 2011.

Džem od bresaka s grožđicama


Jeka prema receptu iz kuharice Einmachen

Knjižica Ursule Calis Einmachen kupljena je u jednoj maloj knjižari u Austriji. Privlačnog izgleda, u malom formatu, s primamiljivim fotografijama, naprosto je neodoljiva. Na malo prostora i s malo riječi nudi jako dobre i originalne recepte.


Od tradicijskih kao što je Rumtopf, uz kalendar slaganja voća, do chutney kombinacija i klasičnih pekmeza i džemova kojima autorica uvijek daje mali vlastiti doprinos. Tipps und Tricks uz svaki recept dodatno pomažu u postizanju dobrog rezultata.


Pripremite:

1 kg bresaka
100ml soka od mrkve
150ml soka od naranče
50g suhog grožđa
1 kg šećera za želiranje
sok jednog limuna


Breskve prelijte vrelom vodom i odmah uronite u ledenu vodu i oguliti. Narežite breskve i usitnite ih.
Pomiješajte sok od mrkve, limuna i naranče. Dodajte šećer i oprane grožđice i breskve pa zatim miješajte 5-6 minuta da "proradi" šećer za želiranje.
Još vruće spremite u oprane, suhe staklenke.


Što sam promijenila:

Nisam gulila breskve jer male, mirisne vinogradarske breskve bio bi grijeh izmasakrirati.
Koristila sam 750g grama običnog šećera s tim da sam narezane breskve pošećerila, pustila da stoje nekoliko sati i onda umiješala voćni sok i suho grožđe.

Kuhala smo 10 minuta na jakoj vatri uz miješanje pa još 25 minuta na jako laganoj vatri. Ovisno o tome koliko breskve puste soka, kuhanje skratite ili produljite.


Gustoću džema provjerite tako da na hladan porculanski tanjurić stavite pola žličice džema. Nakon nekoliko minuta dobit ćete izgled i okus džema kakav će biti nakon hlađenja.


Džem je divnog okusa, a ako ne volite grožđice možete ih i izostaviti. Nama su bile baš "hercik".







Nema komentara :

Objavi komentar