Jeka za natječaj na Forum.hr
* Izbor više "malih " jela serviran kao predjelo ili samostalno jelo na Bliskom istoku i dijelu Afrike. Može sadržavati samo hladna jela, ali i tople "prigriske", namaze, salate, peciva i tijesto.
Obilje povrća ovih ljetnih dana, mami nas da iskušamo sve mogućnosti, probamo nove okuse i razveselimo obitelj i prijatelje.
Bezmesni objed, brunch, lagana večera uz čašu vina ili rashlađeni čaj može postati egzotična meza s mirisom Istoka.
Izaberite jedno jelo oko koga će se meza zavrtiti: neki složenac s patlidžanima, grilano povrće s papričicama i đumbirom, bamiju na sto načina ili prihvatite naš prijedlog pa ispecite pogaču od graha.
Uz boje svježeg povrća, crvene rajčice, zelene i žute paprike, tamnu ljubičastu koru patlidžana zablistat će bjelinom svježa skuta ili vrhnje, a pite ili lepinje primit će na sebe sve okuse.
Namazi od svih zamislivih vrsta zrnja (grah, leća, slanutak,...) upotpunjeni začinima i povrćem dobro će se složiti i s pogačicama pečenim na gril tavi, a mogu biti sjajna dopuna bulguru, riži ili kuskusu.
Iskoristite sve boje plodova ljeta, posložite svoju paletu i uživajte.
Ako imate suhe bamije natopite ih u vodu prko noći, oprezno izvucite konac i malo posušite. Na otopljenom maslacu sotirajte 10 minuta, posolite, prelijte s toliko gustog punomasnog vrhnja da ih prekrije, smanjite vatru na jako laganu, posolite, popaprite i pospite kardamomom. Malo čili paprike će pojačati ovo nježno jelo.
Pitice su rađene po receptu:
200g brašna
malo soli
1 žlica otopljenog maslaca
1/2 dl tople vode
mala žličica suhoga kvasca
malo soli
Umijesiti i pustiti da se diže oko pola sata.
Peći na gril tavi.
Ovdje gdje moja nova domovina je :) vec 20 godina,u Njemackoj, nostalgijske bolesti lijecim gledanjem nasih programa TV.Tako sam davno vec "kupila" ili pretplatila se i na HRT TV..gledamo i uzivamo.Maloprije sam vas i "licno " upoznala...bili ste gost u emisiji o kuhanju sa ona dva vrsna kuhara.sada ste mi jos "blizi" ..vas dvije i vasi recepti.Svijet je mali..rekla bih ja sve je manji.Ugodno vece i veliki pozdrav :)
OdgovoriIzbrišiJucer sam i ja gledala emisiju a posto vec duze vrije, kuham i aktivno fotkam, ucim se fotkati hranu koja mi je postala velika strast :)
OdgovoriIzbrišiNazalost nisam mogla na fejsu poslati pp pa se obracam ovdje, slusala sam sinoc da planirate web stranicu, posto se time bavimo mi smo tu :) sve se moze vidjeti ovdje
www.sb360.info
Hrana nam je strast .... nazalost, vidi se na nama :)
Bilo mi je ugodno sinoc slusati vas, posto sam za prirodno, jos uvijek nemam blog samo sam na coolinarici, al planiram svoju web stranicu takodjer :)
Lp
Draga sponty,
OdgovoriIzbrišiveseli nas što pratite naš blog i što ste gledale emisiju. Vaš, tako topao komentar, nam je svakako jedan od dražih i baš ste nas dirnule. Nadamo se da će vam možda pokoji naš recept malo pomoći kod prevladavanja te nostalgije. Lijep pozdrav i sve najljepše!
Draga Majo,
OdgovoriIzbrišibaš nam je drago što ste nas kontaktirali i puno hvala za link! Pogledat ćemo vašu stranicu i javiti vam se. Mi naime još razrađujemo ideju o konceptu koji bismo željele pa se nadamo da ćemo to uskoro pretočiti u djela. Ako ćete imati bilo kakva pitanja oko kojih bismo vam mi mogle pomoći, slobodno nam se javite. Ne znam zašto pp nije funkcionirao, ali možete nam pisati na jedozovni.duo@gmail.com
Lijep pozdrav,
Maja
Zamalo mi je srce stalo kad sam vidjela bamije koje toliko volim! Ne pamtim kad sam ih zadnji put jela.
OdgovoriIzbrišiDraga Anonimna,
OdgovoriIzbrišii mi jako volimo bamije, a ove su pribavljene uz pomoć našeg kolege blogera, Pellaprata! Još jednom mu zahvaljujemo! :)