Gof ili orhan je visokokvalitetna riba, iako malo precijenjena u našim ribarnicama.
Manje primjerke naravno možete pripremati cijele, ali ova riba će biti jako ukusna i pomiješate li je s malo svježih rajčica, luka i češnjaka i blago posoljenu pečete na malo maslinova ulja u pećnici. Podlijevajte bijelim vinom, a koja kap prošeka će zaokružiti okus.
Mi smo imali 4 odreska, a svaki je težio oko 400g, što znači da je živa riba bila od onih koje se svrstavaju u kategoriju "od 20- 60kg" kada se govori o veličini ribe.
Odreske smo marinirali u maslinovu ulju, malo pošipa, nekoliko listova kadulje i timijana i samo pet ili šest iglica ružmarina. Odresci su se "točali"u hladnjaku 12 sati u pokrivenoj posudi.
Na gradele riba mora doći suha, dakle pokupite svu vlagu kuhinjskim ubrusom i odreske pecite oko 10 minuta sa svake strane. Za vrijeme pečenja povremeno grančicom ružmarina malo poprskajte odreske marinadom.
Poslužite s krumpirom u češnjaku, lešo povrćem ili velikom zdjelom svježe salate. Mi smo pili pošip iz Čare i nemamo prigovor – divno se složio s gofom.
Treba biti pravi znalac pa osjetiti koliko se vole gof, pošip i kadulja.
OdgovoriIzbrišiSavršeno cure, ka da ste Dalmošice, ae.
hehehehe...