petak, 1. travnja 2011.

Krafne


Maja prema Polkinom receptu
Pripremite, za 12 komada:

500g brašna
1 kocku svježeg kvasca
1/2 male žličice soli
2.5 dl mlijeka
4 žumanjka
50g šećera
1 vanil šećer
naribana korica limuna
rakija (šljivovica) ili rum


Kvasac natrgajte i stavite u toplo mlijeko da se diže. Zatim ga umiješajte u ostale sastojke i mijesite (ili miksajte spiralama) dok se sve dobro ne prožme.
Odvajajte komade tijesta, oblikujte kugle, svaku kuglu stavite na podlogu i oblikujte ravnomjernu krafnu.
Ostavite da se diže pokriveno krpom.


Pecite u ugrijanom ulju, a prethodno provjerite da li je temperatura ulja prikladna. Ulje je spremno za pečenje ako se oko uronjene kuhače rade mali mjehurići.


Krafne stavite u ulje uronjene gornjom stranom (ona strana koja se dizala ide prema dolje), posudu poklopite i pecite 2-3 minute. Krafne zatim okrenite i pecite još 2-3 minute bez poklopca.
Stavite ih na papirnate ubruse, da upiju višak ulja, a zatim ih punite pekmezom ili čokoladom.


Za obrub je bitno poklapanje i nepoklapanje posude, a i krafne moraju biti taman dignute. Ako su premalo ili previše dignute, neće imati bijeli obrub.





4 komentara :

  1. Predivne su, tako rumene i okrugle, njam, njam...

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala na lijepim komentarima! :)
    Iako rijetko pečem krafne, ove sam pekla nekoliko puta.:)

    (Maja)

    OdgovoriIzbriši
  3. Moram dodati da ove tzv:Polkine krafne uspijevaju čak i meni koja ih pečem doslovno jednom godišnje.
    Jeka

    OdgovoriIzbriši