ponedjeljak, 13. prosinca 2010.

SLOŽENCI




Ima li što lakše: pregledajte zalihe namirnica, police hladnjaka ili ako imate sreće, prošećite vrtom. Sve jestivo što nađete složite u posudu i zapecite u pećnici. Dobro, ako složite govedinu i krumpir rezultat će biti jestiv, ali ne i spektakularan.

Pa da pojasnimo: složite namirnice koje imaju približno jednako vrijeme pripreme. Ako su neki sastojci malo "tvrdokorni" predpriprema će pomoći - junetinu malo propirjajte, bakalar istucite i prokuhajte, divljač marinirajte...




Složenci mogu biti i jednostavni makaroni sa sirom, ali i sofisticirani nabujci ili terine, omiljene musake ili najpoznatiji - lasagne.

Po cijelom svijetu je "složenost" kuharske situacije jako lako rješiva stvar. Čim složenije, to bolje. Rješenje će se naći na praznim tanjurima i ostruganim posudama s onim finim zapečenim ostacima po rubovima.




U Švedskoj će vam sigurno ponuditi Jansson's frestelse - usoljenu ribu složenu s krumpirom i zapečenu s malo vrhnja i luka. Grčka musaka je postala zaštitni znak svakog grčkog restorana u svijetu. A tko bi i odolio savršenstvu slojeva pirjane janjetine, patlidžana i krumpira?
Kad se ta ljepota upotpuni ovčijim jogurtom ili vrhnjem, malo kozjega sira, to jelo poznato još iz Antičke Grčke postaje vrhunska poslastica.


Lasagne mogu biti na brzinu u mikrovalnoj pećnici pripremljena polugotova hrana, ali i poprimiti obrise vrlo sofisticiranog gastronomskog iskustva. Ako imate volje i vremena, pokušajte sami zamijesiti tijesto po onoj formuli "na 100g brašna 1 jaje", razvaljajte i režite krpice.

Za ragu poslušajte što kažu Jane Grigson ili Giorgio Locatelli - 3 sata laganoga pirjanja čini čuda. Podlijevajte vrućom vodom u malim količinama.




Složite i nešto manje složeno - krumpir s malo suhoga mesa, povrća ili ribe. Mediteranski štih u složencima ćete postići s par iglica ružmarina i malo vina. A tek bijela riba u redovima s tankim kolutima neprskanog limuna...

Razigrajte se i ne dajte da "složena situacija" na svim poljima pomuti vašu kuharsku maštu.






Nema komentara :

Objavi komentar